Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Meest voorkomende huidproblemen

Meest voorkomende huidproblemen
december 17
18:48 2018

Huidproblemen kunnen al voorkomen vanaf je geboorte, maar deze kunnen ook pas ontstaan als je een kind bent of zelfs nog later wanneer je al volwassen bent. Huidaandoeningen ontstaan bijvoorbeeld door schimmels, parasieten, virusinfecties, een allergie voor een bepaalde stof of meerdere stoffen of door een tekort aan vitamines.

Een huidaandoening is meestal te herkennen aan uitslag op je huid door middel van puistjes, rode vlekjes of kringen, schilfers, blaasjes of zweertjes. Alom bekende huidaandoeningen zijn bijvoorbeeld gordelroos en psoriasis. In dit artikel spreken we andere huidaandoeningen die vaak voorkomen.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een erfelijke vorm die zich kenmerkt door schrale plekken op gezicht, ledematen en romp. Om de klachten te bestrijden, schrijft de dermatoloog meestal crèmes met cortisone voor. Die moet je met enige regelmaat gebruiken. Tevens kan de huid gebaat zijn bij lichttherapie. Let goed op bij het afsluiten van een zorgverzekering. Dit type eczeem wordt namelijk niet altijd gedekt door de basisverzekering. In veel gevallen moet je hiervoor een aanvullende verzekering hebben.

Contact Dermatitis

Contact dermatitis is een huidaandoening die wordt veroorzaakt doordat een bepaald materiaal allergie geeft op de huid. Deze allergie kan veel jeuk veroorzaken. Zoek uit voor welk materiaal je allergisch bent en vermijd deze stof op je huid.  In de tussentijd kun je bij de apotheek een crème halen die ervoor zorgt dat de jeuk minder wordt.

Acne

In de pubertijd hebben velen te maken met acne. Dit is een ontstekingsziekte van de talgkliertjes. Dit is niet geheel te voorkomen vanwege hormonale veranderingen in je lichaam rond die leeftijd. Ernstige acne oftewel jeugdpuistjes kunnen uitgroeien tot een abces. Ze komen veelal voor op het gezicht, hals, nek en schouders. Deze aandoening is van tijdelijke aard. De huid moet je goed schoonhouden met lauw water en milde zeep. Indien nodig kan een crème, lotion of medicijn voorgeschreven worden. Je kunt een dermatoloog bezoeken voor een eventuele acnebehandeling. Dit is niet opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

Blaren

Iedereen heeft weleens last van blaren. Dit is een ophoping van vocht als gevolg van abnormale wrijving. Je kunt hiervoor preventieve maatregelen nemen zoals goed schoeisel. Grotere blaren kunnen eventueel worden doorgeprikt. Heb je blaasjeseczeem met veel blaren, dan zijn er behandelingen via de dermatoloog die in veel gevallen worden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Melanoom

Dit is een vorm van huidkanker. Veelal ontstaan door teveel zonlicht. Voorkom dus in eerste instantie teveel zon op je huid. Dit kan al in de kinderjaren zijn gebeurd. Een melanoom wordt altijd verwijderd door de dermatoloog. Die bekijkt of er verder geen uitzaaiingen zijn. Dit valt onder ‘snijdende zorg’. In de meeste gevallen zit dit in het basispakket, maar er zijn gevallen die onder de aanvullende verzekering vallen.

Wat kan de zorgverzekering bijdragen?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam en beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk je huid goed te verzorgen. Vergelijk eerst de zorgverzekeringen. De goedkoopste zorgverzekering is wellicht goed genoeg om de kosten waarmee jij zit, te dekken. Het ligt er ook al helemaal aan welk type huidaandoening jij hebt en hoe dit bestreden moet worden. Het kan immers van tijdelijke of van blijvende aard zijn dus in welk geval is het noodzakelijk de zorgverzekering aan te spreken. Goedkoop of niet, zorg goed voor jezelf en maak de juiste keuze.

Gerelateerde artikelen