Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

In therapie voor misofonie: symptomen, behandeling en vergoeding zorgverzekering

In therapie voor misofonie: symptomen, behandeling en vergoeding zorgverzekering
augustus 07
10:44 2018

Iedereen kan zich weleens ergeren aan bepaalde geluiden. Maar wanneer je aan misofonie lijdt gaat dit nog een stuk verder. Misofonie is een psychologische aandoening die zich uit in een afkeer van specifieke geluiden. Vaak gaat het om geluiden die door mensen veroorzaakt worden, zoals smakken, slikken of ademen.

Maar ook tikkende geluiden, zoals het klikken van een pen of nagels op een toetsenbord kunnen voor heftige negatieve reacties zorgen bij mensen die aan misofonie lijden. Welke geluiden precies als storend worden ervaren verschilt per persoon. Voor misofonie kun je in therapie. Meer over deze aandoening en hoe het zit met de vergoeding van therapie lees je in dit artikel.

De symptomen en gevolgen van misofonie

Het is onbekend wat de prevalentie is van misofonie. Zo’n 6 tot 7 procent heeft hinder van geluiden van andere mensen, maar naar schatting kampt 0,5% van de Nederlandse bevolking daadwerkelijk met deze aandoening. Leven met misofonie kan erg zwaar zijn. Wanneer je aan misofonie lijdt, kun je niet goed omgaan met de negatieve gevoelens die je ervaart bij het horen van bepaalde geluiden die worden veroorzaakt door andere mensen.

Deze geluiden, ook wel triggers genoemd, kunnen zelfs een obsessie vormen. Als patiënt ga je situaties waarbij je in aanraking komt met deze geluiden actief uit de weg, of je draagt oordopjes of een koptelefoon. Dit kan verregaande gevolgen hebben voor je sociale leven. Misofonie kan in sommige gevallen leiden tot gevoelens van eenzaamheid, angst, stress en oververmoeidheid. Ook een schuldgevoel of schaamte tegenover de buitenwereld zijn veelvoorkomende gevolgen van misofonie. Inschatten in welke mate jij last hebt van misofonie? Doe dan de online test van de misofonievereniging.

Mogelijke oorzaken

Hoewel het een psychologische aandoening betreft, is misofonie lang niet altijd aangeboren. Er wordt echter wel vermoed dat er sprake is van genetische voorbestemdheid. Over het algemeen ontwikkelt de aandoening zich tussen het achtste en het twaalfde levensjaar. Dit is de leeftijd waarop veel kinderen zich beginnen te storen aan bepaalde omgevingsgeluiden, en in het bijzonder aan geluiden veroorzaakt door de ouders.

Deze prikkels kunnen sterke agressieve gevoelens opwekken, die in ernstige gevallen omslaan tot walging, afkeer en haat. De hersenen creëren een connectie tussen deze geluiden en de negatieve emoties. Vervolgens keren deze prikkels terug in andere situaties; dezelfde negatieve reactie wordt opgeroepen als een automatische reflex wanneer er soortgelijke geluiden aanwezig zijn. Deze link is hardnekkig en verdwijnt alleen wanneer de aandoening op de juiste manier behandeld wordt.

In behandeling: wat is er mogelijk?

Wanneer je bovenstaande symptomen in overweging neemt, is het niet meer dan logisch dat je als misofoniepatiënt op zoek gaat naar een oplossing voor je klachten. Behandeling gebeurt in de vorm van psychotherapie. Tijdens deze therapie wordt er gekeken naar de denkgewoonten van de patiënt, waarbij negatieve gedachten worden omgezet in positieve, helpende gedachten. Zo worden negatieve associaties verbroken en vervangen, waardoor geluiden niet langer dezelfde lading hebben. Deze behandeling wordt, net als andere vormen van psychotherapie, vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

Let wel op dat je altijd eerst het eigen risico van je verzekering aanspreekt. Hoe hoog dit eigen risico is, hangt af van wat je zelf hebt gekozen. Dit bedrag ligt tussen de minimaal 385 euro en maximaal 885 euro, met tussenstappen van 100 euro. Wil je geen eigen risico moeten betalen? Psychotherapie kun je ook aanvullend verzekeren. Mocht je meer willen weten over de vergoeding van deze behandeling tegen misofonie, dan is het raadzaam om zelf contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Kijk naar welke zorg je wilt en zoek uit of dit vanuit de basis- of aanvullende verzekering wordt vergoed. Wil je eventueel een andere verzekering afsluiten omdat je in het nieuwe zorgseizoen bepaalde zorg wilt? Stap dan over tussen half november en eind december. Dat is het enige moment waarop dit, doorgaans, kan.

Meer weten over verschillende syndromen? Op Syndroom lees je er alles over.

Gerelateerde artikelen