Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Na 3 maanden nog niet zwanger

Na 3 maanden nog niet zwanger
november 20
15:39 2020

Wat een euforie, jij en je partner hebben besloten om voor een volgende stap in jullie relatie te gaan. De kinderwens, echter zijn jullie na 3 maanden nog niet zwanger. Wat betekent dit? En waarom duurt het bij jullie langer dan gemiddeld? Dit zijn vragen die bij jou en je partner op kunnen komen. Als zwanger worden niet lukt kan dit heel veel emoties oproepen, in dit artikel nemen we jou mee wat de vervolg stappen kunnen zijn als je na 3 maanden nog niet zwanger bent.

Ovulatietesten

Als je na 3 maanden nog niet zwanger bent is het beste advies om te starten met ovulatietesten. Een ovulatietest meet het LH hormoon in je urine dat piekt tijdens een eisprong. Veel vrouwen starten met ovulatietesten met in veel gevallen positief resultaat. Na een positieve ovulatietest is het advies om binnen 24 tot 48 uur seks met je partner te hebben. 

Er zijn veel testen op de markt van de bekende Clearblue’s tot de nieuwe Friendly Test. Wij raden aan om voor goedkope ovulatietesten te gaan. Deze zijn vaak net zo sensitief als de dure A-merken en kwalitatief zeker te vergelijken.

Hoe werkt een ovulatietest

Zoals zojuist al even aangestipt meet een eisprongtest de LH (Luteïniserend hormoon) in de urine van de vrouw. Een gezond vrouwelijk lichaam heeft tijdens de ovulatie een Luteïniserend hormoon piek. Deze piek is dus waarneembaar in je urine. Je begint 7-10 dagen voor je berekende eisprong met iedere ochtend Friendly Test ovulatietest. Dit blijf je doen totdat de test positief is. Is de ovulatest positief dan is de kans groot dat je na 3 maanden nog niet zwanger de kans ineens veel groter wordt. 

Blijft een positieve ovulatietest uit? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Deze zal hoogst waarschijnlijk een doorverwijzing maken naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.

Temperatuur meten rond je Ovulatie

Onderzoekers hebben de temperatuur van het vrouwelijk lichaam rond de eisprong onderzocht. Ze hebben hier iets heel interessants gevonden… Het vrouwelijk lichaam wordt tienden van graden warmer voor en tijdens de eisprong. Nu denk je vast ja.. dus wat moet ik hier mee? Nou namelijk het volgende: 

Meet iedere dag (of 2 keer per dag) op een vast tijdstip je lichaamstemperatuur. Je zult zien dat deze altijd rond een zelfde aantal graden zit. (of je moet last van de griep of corona hebben..?) Tijdens de eisprong zul je zien dat je lichaam een piek in lichaamstemperatuur toont. Mocht dit zo zijn dan weet jij wat je te doen staat vanavond.

Nog niet zwanger wanneer contact met huisarts?

Wij weten dat veel huisartsen stellen naar huis sturen die minder dan 6 maanden aan het ‘oefenen’ zijn. Ben je dus na 3 maanden nog niet zwanger dan kun je het beste eerst bovenstaande tips met de ovulatietest / temperatuur meter proberen. Ben je dan na 6 maanden nog steeds niet zwanger.. dan is het raadzaam om contact met je arts op te nemen. In het gesprek kun je dan meenemen dat je ovulatietesten en temperatuur metingen hebt gedaan om je vraag wat kracht bij te zetten!

Gerelateerde artikelen