Syndroom.info

Nefrotisch syndroom behandeling

Nefrotisch syndroomSymptomenKindBehandelingDieet

Het nefrotisch syndroom is over het algemeen redelijk goed te behandelen. Het type behandeling hangt af van het type nefrotisch syndroom. Het secundair nefrotisch syndroom wordt veroorzaakt als bijwerking van een ander ziektebeeld. Bij het primair nefrotisch syndroom is de oorzaak vaak lastig vast te stellen. Meestal ligt de oorzaak ergens in de nieren zelf.

Primair nefrotisch syndroom behandeling

Bij het primair nefrotisch syndroom worden corticosteroïden voorgeschreven, meestal prednison. Vooral bij kinderen met het nefrotisch syndroom is prednison vrij effectief. Wanneer het syndroom veelvuldig terugkomt wordt er gekozen voor andere medicijnen, zoals cyclosporine en cyclofosfamide.

Naast de corticosteroïden worden ook plastabletten en bloedverdunners regelmatig voorgeschreven. Plastabletten moeten de vochtophoping (oedeem) tegengaan, bloedverdunners gaan eventuele stollingen in de bloedvaten tegen. Tenslotte worden bloeddrukverlagers voorgeschreven om de eiwituitscheiding tegen te gaan en cholesterolverlagers om het vetgehalte in het bloed te verlagen. Het vetgehalte is vaak verhoogd bij het nefrotisch syndroom. In sommige gevallen wordt het eiwitgehalte in het bloed omhoog gebracht door middel van een infuus met hierin albumine, een eiwit dat veel voorkomt in het bloed.

Secundair nefrotisch syndroom behandeling

Wanneer het nefrotisch syndroom als bijgevolg optreedt van een ander ziektebeeld, zal behandeling er vooral op gericht zijn dit andere ziektebeeld te voorkomen. Bij het primair nefrotisch syndroom is het vaak lastig de oorzaak te achterhalen en te verhelpen. Daarom wordt er gekozen voor symptoombestrijding. Bij het secundair nefrotisch syndroom ligt dit vaak anders: de oorzaak zelf kan worden aangepakt. Wat de specifieke behandeling is hangt dan ook sterk af van de oorzaak. Vaak worden ook medicijnen voorgeschreven die mensen met het primair nefrotisch syndroom krijgen. Dit vermindert de klachten in de tijd dat de oorzaak van het syndroom zelf nog niet is opgelost.

Dieet bij nefrotisch syndroom

Een belangrijk deel van de behandeling van het nefrotisch syndroom bestaat uit het hebben van het juiste dieet. Voeding met veel eiwitten zal leiden tot meer eiwituitscheiding door de nieren, wat de klachten zal verergeren. Ook voeding met teveel zouten is ongunstig voor het verloop van de aandoening. Samen met de arts zal er worden gekeken naar een dieet dat meer klachten zal voorkomen en de bestaande klachten zal verminderen. Lees meer over het dieet bij het nefrotisch syndroom op de pagina nefrotisch syndroom dieet.

Niervervangende behandeling

In sommige gevallen moet er een behandeling worden gestart waarbij de functie van de nier wordt overgenomen. Dit kan zijn door middel van dialyse, maar ook door een traject in te gaan voor een niertransplantatie.

Nefrotisch syndroomSymptomenKindBehandelingDieet


tags

Syndroom - Aids - Fibromyalgie - Behandeling - Symptomen - Aandoening - Down - Tourette- Tietze - Hiv - Pijn - Syndromen - Behandelen - Kenmerken - Spierreuma - Vitamine B12 - Reuma - Asperger - Cushing - Autisme - Fibromyalgie test