Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Ontstoken achillespees? Wellicht heb je last van één van deze aandoeningen

Ontstoken achillespees? Wellicht heb je last van één van deze aandoeningen
juni 20
10:41 2018

Ervaar je een doffe pijn in je achillespees? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een ontstoken achillespees. Je kunt deze pees 5 cm boven het hielbeen vinden. Een ontstoken achillespees komt vaak voor. Wij informeren je hier graag over.

Oorzaken ontstoken achillespees
Voor een ontstoken achillespees bestaan er diverse oorzaken. Bijna alle oorzaken hebben te maken met een overbelasting van de achillespees. Door overmatige spanning op de achillespees krijg je al snel te maken met een ontsteking. Om deze reden is een ontstoken achillespees een voetklacht die je erg veel ziet bij sporters.

Denk hierbij aan hardlopers en voetballers. Daarnaast kan een verkeerd looppatroon ook een oorzaak zijn voor een ontstoken achillespees.

Wat gebeurd er bij een ontstoken achillespees?
Er kunnen diverse oorzaken zijn voor een ontstoken achillespees. Als de achillespees teveel stress ervaart, dan zorgt dit voor spanning op de pees. Dit zorgt voor pijn en irritatie, en uiteindelijk kan dit leiden tot een ontsteking. Als je hier mee blijft rondlopen, dan zal er na een tijd littekenweefsel ontstaan.

Hierdoor zal de pees steeds minder flexibel worden. Op dit moment bestaat de kans dat je te maken krijgt met een gescheurde achillespees.

Hoe kun je de ontsteking verminderen?
Een ontstoken achillespees is vervelend. Het is daarom belangrijk dat de ontsteking zo snel mogelijk verminderd wordt. Hieronder informeren wij je graag over effectieve methoden om de ontstoken achillespees te verminderen:

 • Zorg voor voldoende rust
  Als je de ontsteking van je achillespees wilt verminderen, is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende rust. Dit betekent dat je sportactiviteiten zoveel mogelijk moet verminderen. Het beste is om deze activiteiten helemaal even te vermijden totdat je achillespees is genezen. Zorg er ook voor dat je niet gaat hardlopen of een lange wandeling maakt. Deze extra druk en spanning zal er namelijk alleen voor zorgen dat de klachten verergeren.
 • Verminder de pijn met ijs
  Je kunt de pijn verlichten door een ice-pack te gebruiken op de pijnlijke plekken. Je kunt dit doen door per keer 10 minuten lang een ice-pack op de pijnlijke plek te drukken. Als je deze niet hebt, dan kun je er ook voor kiezen om een theedoek met ijsklontjes te gebruiken. Probeer dit dagelijks drie keer te herhalen. Dit zal er op den duur voor zorgen dat de klachten verminderen.
 • Effectieve oefeningen
  Door effectieve oefeningen te doen, zorg je ervoor dat je kuitspieren langer worden. De overmatige spanning op je achillespees zal op deze manier sterk verminderen omdat je spieren steeds flexibeler worden.
 • Inlegzolen
  Als je een ontstoken achillespees hebt gekregen omdat je een verkeerd looppatroon hebt, dan kan het dragen van inlegzolen je hier goed bij helpen. Deze inlegzolen zijn namelijk zo ontworpen dat ze ervoor zorgen dat je looppatroon op den duur verbeterd. Hierdoor zullen de voetklachten verminderen. Een ontstoken achillespees kun je in de toekomst op deze manier voorkomen.

Aan de hand van deze informatie weet je wat een achillespees ontsteking is en hoe deze veroorzaakt wordt. Ook ben je nu op de hoogte van manieren om de ontstoken achillespees te verminderen en de pijn te verlichten. Als je denkt dat je een ontstoken achillespees hebt, is het belangrijk dat je deze voetklachten serieus neemt.

Door er vroeg bij te zijn, is de kans op volledig herstel het grootst.

Gerelateerde artikelen