Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Opgesloten in je eigen lichaam met het Locked In Syndroom

Opgesloten in je eigen lichaam met het Locked In Syndroom
december 21
18:40 2017

In magazines en (online) bladen heb je er misschien al eens over gelezen: het Locked In Syndoom, afgekort ook wel LIS genoemd. Niet alleen nieuwe media, zoals online magazines en blogs schrijven erover, maar ook kranten en tijdschriften als de Telegraaf, Volkskrant, Quest en Libelle schrijven erover. Zoals de naam van het syndroom al enigszins verraadt heeft dit syndroom te maken met jezelf opgesloten te voelen in je eigen lichaam.

Dit is precies hoe een patiënt in deze toestand zich voelt: je bent er volledig bij maar je kunt je eigen lichaam niet besturen. Je bent letterlijk opgesloten in je eigen lichaam. Deze volledige verlamming van het lichaam kan door verschillende oorzaken optreden. Lees in dit artikel meer over het Locked In Syndroom; welke varianten zijn er en wat zijn de oorzaken?

Oorzaken van Locked In Syndroom


Er zijn een aantal oorzaken te vinden wanneer we kijken naar dit syndroom. Het Locked In Syndroom wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een infarct in de hersenstam, dat diep in de hersenen ligt en de basis van de hersenen vormt. Zoals ook in de berichtgeving va van Libelle staat, kan het syndroom tevens worden veroorzaakt door een infarct bij de pons, een onderdeel van de hersenstam.

Hier zorgt een bloedprop ervoor dat de doorbloeding van de hersenen naar het ruggenmerg wordt tegengehouden waardoor (grote delen van) het lichaam verlamd kan worden. Ook kan het Locked In Syndroom veroorzaakt worden door een andere aandoening zoals ALS of MS en door trauma’s of een tumor. Tot slot kan een tekenbeet ook voor dit syndroom zorgen, hoewel dit (nog) niet veel is voorgekomen.

Verschillende varianten

Het Locked In Syndroom is in drie varianten in te delen, namelijk de volgende drie:

  • De klassieke variant: bij deze variant is de patiënt volledig verlamd. Dat wil zeggen dat hij of zij niet kan bewegen, niet kan communiceren en zelfstandig niet kan eten, drinken, wassen en meer. De patiënt kan in dit geval vaak nog wel communiceren via de ogen door de ogen te bewegen.
  • De totale variant: bij deze variant kan de patiënt helemaal niets meer zelf. Zelfs oogbewegingen om te kunnen communiceren kunnen niet worden gedaan.
  • De incomplete variant: de incomplete variant is hetzelfde als de klassieke variant, hoewel er in dit geval nog meer bewegingen kunnen worden ondernomen dan alleen het bewegen van de ogen.

 

Omdat de patiënt vrijwel niet tot helemaal niet meer zelfstandig kan bewegen door het uitvallen van een deel van de hersenen wordt dit syndroom ook wel pseudocoma genoemd. Het lijkt namelijk vaak zo dat hij of zij in coma ligt, vooral wanneer men de totale variant heeft.

Kenmerken van Locked In Syndroom

Het grootste kenmerk van LIS is dat een patiënt zijn of haar ledematen niet meer kan bewegen. Dit is dan ook waar elk magazine sowieso over bericht. Daarnaast is er door het syndroom geen controle meer over de spieren in het gelaat waardoor men niet meer kan slikken en kan praten.

Het kan zelfs zo zijn dat de patiënt hulp nodig heeft bij het ademen: in veel gevallen verdwijnt de controle over de ademhaling volledig. Zoals hierboven beschreven kunnen patiënten in sommige gevallen wel met hun ogen bewegen en op die manier communiceren. Het bijzondere aan dit kenmerk is dat de ogen alleen verticaal kunnen bewegen en niet van links en rechts.

Ben je ziek met het Locked In Syndroom?


Officieel wordt dit syndroom niet gezien als een ziekte, maar als een aandoening. Het syndroom zorgt voor een toestand waarin de patiënt zich bevindt. In deze toestand kan hij of zij zich niet meer bewegen en niet meer communiceren.

Omdat er een onderdeel van de hersenen beschadigd is kan je lichaam niet meer functioneren maar dat wil niet zeggen dat je ziek bent of dat je niet meer helder na kunt denken. Je kunt het zo zien dat alles functioneert behalve je lichaam, het belangrijkste omhulsel om daadwerkelijk te kunnen bewegen en te praten.

Wat te doen bij Locked In Syndroom?


Bij de eerste verschijnselen van het Locked In Syndroom komt de patiënt in het ziekenhuis terecht waarbij hij of zij in eerste instantie een tijdje op de intensive care moet blijven. In deze periode kan de patiënt vaak (nog) niet communiceren; het is belangrijk dat de familie en/of vrienden in deze periode de tijd neemt om te wennen aan het syndroom en wat zij kunnen doen.

Gesprekken met de dokter kunnen hierbij helpen. Hoewel compleet herstel in slechts enkele gevallen is voorgekomen, kunnen patiënten met dit syndroom met behulp van behandeling (zoals het direct weg laten halen van de bloedprop) zeker verbetering inzien. De meeste vooruitgang is zichtbaar in de eerste periode; het eerste jaar, maar ook later kan er nog herstel optreden.

Meer lezen

Wil je er meer over lezen? Op internet kun je tal van diepgaande artikelen vinden. Google eens op Locked In Syndroom. Zoals eerder vermeld zijn het niet alleen puur medische magazines, maar juist ook toegankelijke bladen als Libelle die erover berichtten.

Meta


Meer weten over het Locked In Syndroom? Dat lees je op deze pagina: oorzaken, varianten en wat te doen.

Gerelateerde artikelen