Syndroom.info

Overzicht syndromen

Aids
Aids, ook bekend als verworden immunodeficiëntiesyndroom, is een syndroom veroorzaakt door het HIV-virus. Aids is een afkorting voor “acquired immune deficiency syndrome”. Het HIV-virus legt na besmetting langzaam maar zeker het afweersysteem van de patiënt plat.
Asperger
Het syndroom van Asperger, ook wel bekend als het Aspergersyndroom, is een ontwikkelingsstoornis vernoemd naar de Oostenrijkse arts Hans Asperger. Mensen met het syndroom van Asperger hebben te maken met beperkingen in de sociale interacties en een beperkt aantal interesses. Vaak worden deze interesses erg intens beleefd.
Caudasyndroom
Het caudasyndroom, ook wel cauda equina syndroom (CES) genoemd, is een acute neurologische aandoening waar de zenuwen in de cauda equina tegelijk uitvallen. De uitval wordt meestal veroorzaakt door de aanwezigheid van een hernia of tumor, en zorgt voor directe uitval van functies in het onderlichaam.
Cushing
Het syndroom van Cushing is een syndroom waarbij er teveel aan cortisol aanwezig is in het lichaam. Cortisol is een hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren. Het speelt een belangrijke rol bij veel processen in het lichaam. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. In momenten van stress zorgt het voor het vrijkomen van meer energie in met name de spieren.
Syndroom van Down
Het syndroom van Down, ook wel bekend als trisomie-21, is een aandoening die gepaard gaat met een verstandelijke beperking en een aantal duidelijke lichamelijke kenmerken. Het syndroom wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een derde exemplaar van chromosoom 21 in de cellen, in plaats van de gebruikelijke twee.
Fibromyalgie
Fibromyalgie is een syndroom dat gekenmerkt wordt door chronische (spier)pijn over het hele lichaam en pijn bij druk op het lichaam. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd. De pijn staat los van de gewrichten, maar bevindt zich vooral in de spieren en bindweefsel. De naam van fibromyalgie betekent letterlijk: “pijn in bindweefsel en spieren”.
Fragiele-x-syndroom
Het fragiele-x-syndroom is een erfelijke aandoening die leidt tot een verstandelijke handicap. Het syndroom wordt veroorzaakt door een mutatie in het FMR1-gen. Dit gen ligt op het X-chromosoom. Het fragiele-x-syndroom is erg zeldzaam.
Syndroom van Gilbert
Het syndroom van Gilbert is een vrijwel altijd onschuldige leveraandoening waarbij een leverenzym minder goed werkt. Als gevolg hiervan wordt de afvalstof bilirubine minder goed verwerkt. Deze afvalstof ontstaat wanneer oude of kapotte rode bloedcellen worden afgebroken door de lever.
HELLP syndroom
Het HELLP syndroom is een ernstige zwangerschapscomplicatie. Het HELLP syndroom kan vanaf de 22-24e week van de zwangerschap, tot 8 dagen na de bevalling optreden. HELLP staat voor Hemolysis Elevated Liver enzymes and Low Platelets.
KISS syndroom
Het KISS syndroom is een syndroom dat wordt gekenmerkt door een scheefstand van de nekwervels met verschillende gevolgen. KISS staat voor het Duitse Kopfgelenk-Induzierte Symmetrie-Störung. Dit betekent dat door een scheefstand in de nek, er een verstoring is van de symmetrie van de nek.
Korsakov
Het syndroom van Korsakov is een ernstige hersenaandoening die ontstaat als gevolg van ernstig alcoholmisbruik in combinatie met slechte voeding. Het syndroom wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1, ook wel thiamine genoemd. Het syndroom van Korsakov is niet te genezen.
Syndroom van Marfan
Het syndroom van Marfan is een aangeboren bindweefselaandoening. Door een mutatie in het FBN1-gen, vormt het bindweefsel zich niet zoals dit bij gezonde personen gebeurd. Dit leidt tot een aantal symptomen die bij het syndroom van Marfan het duidelijkst zijn in het skelet, de ogen, het hart en de bloedvaten.
Nefrotisch syndroom
Het nefrotisch syndroom is een verstoring van de nierfunctie wat verschillende aandoeningen als gevolg heeft. Mensen met het nefrotisch syndroom verliezen een grote hoeveelheid eiwit via de urine.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door een pijn in of rond de knie. De knieschijf wordt ook wel patella genoemd, het bot in het bovenbeen de femur (dijbeen).
Prikkelbare darm syndroom
Het prikkelbare darm syndroom (ook wel PDS of irritatible bowel syndrome genoemd) is een chronische aandoening die gekarakteriseerd wordt door onder andere buikpijn, diarree en verstopping. Naar schatting heeft ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking te maken met een vorm van het prikkelbare darm syndroom.
RETT syndroom
Het Rett syndroom is een ernstige aangeboren afwijking, die leidt tot een ernstige mentale en fysieke invaliditeit. Het Rett syndroom komt alleen voor bij meisjes. Jongetjes met de mutatie die leidt tot het Rett syndroom zijn niet levensvatbaar.
Shock
Shock is een levensbedreigende toestand, waarbij sprake is van onvoldoende bloedvoorziening om de vitale lichaamsfuncties in stand te houden. Het syndroom shock moet niet verward worden met een psychologische shock na een traumatische gebeurtenis.
SIADH
SIADH is een syndroom waarbij teveel vocht wordt vastgehouden als gevolg van een te grote afgifte van het hormoon ADH. SIADH staat voor syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion, oftewel het syndroom waarbij teveel antidiuretisch hormoon (ADH) wordt afgegeven.
Syndroom van Sjögren
Het syndroom van Sjögren is een syndroom waarbij klieren chronisch ontstoken zijn, met name de traan- en speekselklieren. Dit heeft droge ogen en een droge mond tot gevolg. Het syndroom van Sjögren is een zogenaamde auto-immuunziekte.
Spierreuma
Spierreuma, ook wel polymalgia rheumatica genoemd, is een syndroom dat wordt gekenmerkt door spierpijn en stijfheid in de nek, schouders en heupen. Het syndroom komt uitsluitend voor bij personen boven de 50 jaar oud.
Syndroom van Tietze
Het syndroom van Tietze is een zeldzame aandoening waarbij het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen ontstoken is. Dit leidt tot (hevige) pijn die met name voelbaar is bij beweging, hoesten en niezen.
Tourette
Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening. Mensen met Gilles de la Tourette hebben zogenaamde tics. Een tic is een ongecontroleerde beweging of het ongecontroleerd maken van een geluid.
Syndroom van Turner
Het syndroom van Turner is een genetische afwijking die alleen bij vrouwen voorkomt. Bij het syndroom van Turner ontbreekt één van de twee X-chromosomen geheel of gedeeltelijk in het lichaam. Het X-chromosoom kan volledig ontbreken of beschadigd zijn.
Syndroom van West
Het syndroom van West, ook wel infantiele spasmen of salaamkrampen genoemd, is een ernstig epilepsiesyndroom bij jonge kinderen. Ongeveer 1 op de 3000 tot 6000 kinderen wordt geboren met het syndroom van West.