Syndroom.info

Patellofemoraal pijnsyndroom behandeling

Patellofemoraal pijnsyndroomOorzaakBehandelingOefeningen

De behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom bestaat meestal uit twee delen: relatieve rust en pijnstilling voor de knie, en het doen van oefeningen. Op deze pagina wordt ingegaan op de types behandeling en het nut ervan. Om specifieke oefeningen te leren verwijzen wij u door naar de pagina patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen.

Relatieve rust en pijnstilling – Behandeling

In de meeste gevallen bestaat een belangrijk deel van de behandeling van het syndroom uit rust houden. Vaak treedt er vooral pijn op bij belasting, zoals bij traplopen, fietsen, hardlopen of soortgelijke activiteiten. Door te matigen met deze activiteiten zal de pijn normaal gesproken afnemen. Eventueel kan er pijnstilling als paracetamol of iboprofen worden genomen. Rust geeft de knie de tijd te herstellen van eventuele schade. In vrijwel alle gevallen is er echter geen enkele schade en zal deze ook niet ontstaan als gevolg van bewegingen. Wanneer bepaalde bewegingen zorgen voor extra pijn moet niet worden doorgegaan met het uitvoeren van deze bewegingen.

Oefeningen

In een zeer groot deel van de gevallen zijn de effecten van oefeningen positief. Oefeningen worden geleerd bij de fysiotherapeut en zijn erop gericht de spieren rond de knie te versterken. Hierdoor heeft de knie meer ondersteuning bij het uitvoeren van bewegingen en zal er minder snel pijn optreden. Oefeningen kunnen het gewricht ook soepeler maken, wat ook kan zorgen voor minder pijn. De fysiotherapeut zal oefeningen aanleren die voor het verhelpen van de oorzaak van de pijn het meest gunstig is. Op de pagina oefeningen vindt u een overzicht van een aantal oefeningen die uitgevoerd kunnen worden bij pijn.

Brace, tape en ijs

Het dragen van een brace of intapen van het kniegewricht versterkt de knie en kan de pijn verlichten. Het dragen van een brace of intapen van de knie gebeurt vooral als de pijn ook bij rustig lopen aanwezig is of om sporten alsnog mogelijk te maken. Wanneer de pijn direct na een beweging groot is, kan de knie worden gekoeld met ijs. Plaats ijs nooit direct op de huid maar altijd met een thee- of handdoek ertussen.

In enkele gevallen kan een operatie worden uitgevoerd bij het patellofemoraal pijnsyndroom. Een kijkoperatie wordt uitgevoerd als er een sterke aanwijzing is voor schade in de knie. Bij een overbelasting of soortgelijke oorzaak is operatief ingrijpen niet nodig. Het patellofemoraal pijnsyndroom verdwijnt over het algemeen vanzelf na enkele weken tot maanden.

Patellofemoraal pijnsyndroomOorzaakBehandelingOefeningen


tags

Syndroom - Aids - Fibromyalgie - Behandeling - Symptomen - Aandoening - Down - Tourette- Tietze - Hiv - Pijn - Syndromen - Behandelen - Kenmerken - Spierreuma - Vitamine B12 - Reuma - Asperger - Cushing - Autisme - Fibromyalgie test