Syndroom.info

Patellofemoraal pijnsyndroom

1. Overzicht Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door een pijn in of rond de knie.

De knieschijf wordt ook wel patella genoemd, het bot in het bovenbeen de femur (dijbeen). Meestal bevindt de pijn zich vooral bij de verbinding tussen het dijbeen en de knieschijf, wat heeft geleden tot de naam patellofemoraal pijnsyndroom.

Het patellofemoraal pijnsyndroom komt vooral voor bij kinderen en jongeren.

1.1 Patellofemoraal pijnsyndroom oorzaak

Het patellofemoraal pijnsyndroom kan vele oorzaken hebben. In veel gevallen is niet geheel duidelijk wat de pijn veroorzaakt. Vaak lijkt de oorzaak te liggen bij een beschadiging of overbelasting van het kniegewricht.

Ook te korte spieren, pezen of banden kunnen pijn veroorzaken. In de paragraaf patellofemoraal pijnsyndroom oorzaak vindt u een overzicht van alle mogelijke oorzaken van de pijn.

Houdt er rekening mee dat de oorzaak vaak niet gevonden wordt. Dit is overigens ook niet altijd nodig voor een effectieve behandeling.

1.2 Patellofemoraal pijnsyndroom behandeling

De normale behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom bestaat normaal gesproken uit grofweg twee helften. Aan de ene kant moet de knie relatieve rust krijgen om tot rust te komen en pijn te voorkomen.

Aan de andere kant moeten er oefeningen worden uitgevoerd die het kniegewricht soepeler kunnen maken en omliggende spieren kunnen versterken.

Het versterken van spieren rond de knie leidt ertoe dat de knie in haar bewegen beter ondersteund wordt. Hierdoor zal er minder snel schade optreden.

Lees meer over de behandeling onder het kopje patellofemoraal pijnsyndroom behandeling.

1.3 Patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen

Een belangrijk deel van de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom is het doen van oefeningen. Deze oefeningen hebben tot doel het gewricht te versoepelen en omliggende spieren te versterken.

Meestal worden de spieren aangeleerd en uitgevoerd onder begeleiding van een fysiotherapeut. Bij patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen vindt u een aantal oefeningen die het herstel van de knie kunnen ondersteunen en de pijn in de knie kunnen verminderen.

 

2. De oorzaak van patellofemoraal pijnsyndroom

Wat de exacte oorzaak is van het patellofemoraal pijnsyndroom is vaak lastig te bepalen. Er zijn veel oorzaken mogelijk. Over het algemeen gaat het om overbelasting, een lichte irritatie of bijvoorbeeld een val of klap op de knie.

In sommige gevallen lijkt het erop dat de knieschijf niet goed beweegt over het dijbeen. Dit is echter lastig aan te tonen.

2.1 Overbelasting, klap, irritatie – Oorzaak patellofemoraal pijnsyndroom

In de meeste gevallen lijkt door oorzaak van de pijn te liggen bij overbelasting, een klap of val, of een lichte irritatie van het kniegewricht. Deze oorzaken zijn vrij lastig aan te tonen, maar wanneer er bijvorbeeld een periode van veel sport voorafgaat aan de pijn, is de kans groot dat het om overbelasting gaat.

Meestal is er geen schade aanwezig in de knie en heeft deze simpelweg rust nodig. Ook de pijn zelf is vervelend, maar niet schadelijk voor de knie.

Wanneer de pijn is ontstaan door een val of andere vorm van trauma, kan het verstandig zijn een arts te bezoeken om zeker te weten dat de knie niet beschadigd is.

2.2 Beweging knieschijf over dijbeen

Soms lijkt de oorzaak van de pijn te liggen bij de beweging van de knieschijf. De knieschijf beweegt door een groeve van het dijbeen wanneer het been wordt gebruikt.

Soms, zeker bij jongeren in de groei, loopt de knieschijf niet helemaal goed door deze groeve. Dit kan zorgen voor een vervelende wrijving wat weer voor pijn zorgt. Meestal groeit de persoon hier vanzelf overheen.

2.3 Instabiele knie en slijtage

In enkele gevallen wordt het patellofemoraal pijnsyndroom veroorzaakt door opgerekte banden. Dit leidt ertoe dat de knie niet langer stabiel is, wat tot pijn kan leiden. Ook slijtage kan pijn veroorzaken.

Meestal gaat het om het kraakbeen rond het gewricht dat is afgesleten. In tegenstelling tot de eerder genoemde oorzaken, is hier dus wel schade in de knie aanwezig.

Afhankelijk van de ernst moet er soms worden overgegaan tot een ingreep, hoewel dit erg zeldzaam is.

Lees bij behandeling verder over de behandelmethodes bij het patellofemoraal pijnsyndroom.

 

3. Behandeling van patellofemoraal pijnsyndroom

De behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom bestaat meestal uit twee delen: relatieve rust en pijnstilling voor de knie, en het doen van oefeningen.

Hier wordt ingegaan op de types behandeling en het nut ervan. Om specifieke oefeningen te leren verwijzen wij u door naar patellofemoraal pijnsyndroom oefeningen.

3.1 Relatieve rust en pijnstilling – Behandeling

In de meeste gevallen bestaat een belangrijk deel van de behandeling van het syndroom uit rust houden. Vaak treedt er vooral pijn op bij belasting, zoals bij traplopen, fietsen, hardlopen of soortgelijke activiteiten. Door te matigen met deze activiteiten zal de pijn normaal gesproken afnemen.

Eventueel kan er pijnstilling als paracetamol of iboprofen worden genomen. Rust geeft de knie de tijd te herstellen van eventuele schade. In vrijwel alle gevallen is er echter geen enkele schade en zal deze ook niet ontstaan als gevolg van bewegingen.

Wanneer bepaalde bewegingen zorgen voor extra pijn moet niet worden doorgegaan met het uitvoeren van deze bewegingen.

3.2 Oefeningen

In een zeer groot deel van de gevallen zijn de effecten van oefeningen positief. Oefeningen worden geleerd bij de fysiotherapeut en zijn erop gericht de spieren rond de knie te versterken. Hierdoor heeft de knie meer ondersteuning bij het uitvoeren van bewegingen en zal er minder snel pijn optreden.

Oefeningen kunnen het gewricht ook soepeler maken, wat ook kan zorgen voor minder pijn. De fysiotherapeut zal oefeningen aanleren die voor het verhelpen van de oorzaak van de pijn het meest gunstig is.

In de paragraaf oefeningen vindt u een overzicht van een aantal oefeningen die uitgevoerd kunnen worden bij pijn.

3.3 Brace, tape en ijs

Het dragen van een brace of intapen van het kniegewricht versterkt de knie en kan de pijn verlichten. Het dragen van een brace of intapen van de knie gebeurt vooral als de pijn ook bij rustig lopen aanwezig is of om sporten alsnog mogelijk te maken.

Wanneer de pijn direct na een beweging groot is, kan de knie worden gekoeld met ijs. Plaats ijs nooit direct op de huid maar altijd met een thee- of handdoek ertussen.

In enkele gevallen kan een operatie worden uitgevoerd bij het patellofemoraal pijnsyndroom. Een kijkoperatie wordt uitgevoerd als er een sterke aanwijzing is voor schade in de knie. Bij een overbelasting of soortgelijke oorzaak is operatief ingrijpen niet nodig.

Het patellofemoraal pijnsyndroom verdwijnt over het algemeen vanzelf na enkele weken tot maanden.

 

4. Oefeningen voor patellofemoraal pijnsyndroom

Een belangrijk deel van de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom bestaat uit het uitvoeren van oefeningen die de knie versterken en versoepelen. De spieren die vooral versterkt worden met de oefeningen zijn de grote dijbeenspieren.

De oefeningen worden normaal gesproken aangeleerd en uitgevoerd onder begeleiding van een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kiest oefeningen uit die passen bij de klachten en oorzaak. Hieronder vindt u enkele oefeningen die de knie versterken.

1. Squats

Deze bekende fitnessoefening is ook zeer nuttig bij het patellofemoraal pijnsyndroom. Squats versterken onder andere de dijbeenspieren die betrokken zijn bij de werking van de knie.

– Plaats voor de squats beide benen iets uit elkaar en sta rechtop. Ga vervolgens langzaam door de knieën tot ongeveer hurkhouding. Hou eventueel de armen gestrekt naar voren om het evenwicht te bewaren.

Beweeg vervolgens weer omhoog tot u weer rechtop staat. Span de dijbenen aan gedurende de gehele oefening. Voer 10 herhalingen uit. Een verzwaring van de oefening kan worden uitgevoerd door op één been te staan en deze vervolgens te buigen.

2. Optillen been

Deze oefening versterkt net als squats de dijbeenspieren. De nadruk ligt bij deze oefening iets meer het deel van de spieren dichterbij de knie.

– Ga zitten op de grond en steun achterover op de ellebogen. Strek de benen uit en trek de tenen naar u toe. Til vervolgens één gestrekt been omhoog, houd 3 seconden vast en leg het been weer neer op de grond. Voer met ieder been 10 herhalingen uit.

3. Been opzij

Deze oefening versterkt vooral de spieren aan de zijkant van het dijbeen.

– Ga rechtop staan met de voeten naast elkaar. Beweeg één been opzij en houd 3 seconden vast. Beweeg het been vervolgens weer terug naar het andere been. Ook het standbeen wordt hiermee getraind. Voer 15 herhalingen per been uit.