Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

 Laatste nieuws
  • Waarom gezond eten iedereen helpt Gezond eten is voor iedereen goed, voor mensen die reeds gezond zijn en geen klachten hebben maar ook voor mensen die lijden aan bijvoorbeeld fibromyalgie of spierreuma kan het eten van gezonde voeding helpen bij de vermindering van klachten. Een goede balans zorgt namelijk voor een goed werkend immuunsysteem en gezond eten is een van de onderdelen die hoort bij het vinden, herstellen en behouden van deze balans....

Politiek wil grotere beschikbaarheid Down-test

februari 16
12:15 2016

Diverse politieke partijen uit de Tweede Kamer zijn voorstander van een grotere beschikbaarheid van de prenatale test voor het syndroom van Down. Bij academische ziekenhuizen kunnen zwangere met een vergrote kans met een kind op het syndroom van Down de test laten uitvoeren. Bij een positieve test kan ervoor gekozen worden de zwangerschap af te breken. Er bestaat veel controverse rond de Down-test, omdat het syndroom van Down weliswaar ernstig is, maar niet levensbedreigend. Mensen met het syndroom hebben een levensverwachting die die van gezonde mensen benaderd en kunnen onder begeleiding goed leven in Nederland.

Andere test syndroom van Down

De test waar de partijen voorstander van zijn, is verschillend van de nu gebruikte vruchtwaterpunctie. Het gaat om de zogenaamde Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT), wat, zoals de naam al doet vermoeden, een test betreft waarbij de baarmoeder niet aangetast wordt met een naald of ander instrument. Het grootste discussiepunt is of de test ook beschikbaar moet komen voor vrouwen waarbij het risico op een kind met het syndroom van Down niet vergroot is. Op dit moment kunnen zij nog niet getest worden. Wel kan men in België voor eigen kosten de test laten uitvoeren.

Voor- en tegenstanders

Het lijkt erop dat het beschikbaar maken van de test door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund gaat worden. De angst van tegenstanders is dat alle vrouwen zich laten testen en kinderen met Down niet langer ‘welkom’ zijn. Ouders zou het kwalijk genomen worden als zij ervoor kiezen een kind met Down geboren te laten worden.

Voorstanders geloven niet dat het zover gaat komen en verwachten niet dat het syndroom van Down een ongewenste aandoening wordt. Volgens hen loopt Nederland altijd al voorop op het gebied van acceptatie van vrije keuze en zou dat niet anders worden wanneer iedereen zich prenataal kan laten testen op het syndroom.

Bij Syndroom.info zijn we benieuwd wat uw standpunt is. Zouden alle zwangere vrouwen zich mogen laten testen en eventueel ervoor kunnen kiezen de zwangerschap af te breken wanneer het kind Down heeft? Laat u horen!

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment