Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Prachtig: scholier met Asperger in zonnetje gezet door klasgenoten.

juni 13
16:50 2015

 

Het syndroom van Asperger is een autistische stoornis die gepaard gaat met onder andere beperkingen in sociale vaardigheden. Het Amerikaanse jongetje Preston Lillis heeft Asperger. School gaat hem goed af. Hij haalt prima cijfers en kan goed leren. Wat hem minder goed afgaat is echter gym. Hij houdt niet van sport en vindt het lastig om te sporten tussen zijn klasgenootjes. Toen zijn school een sportdag aankondigde zag Preston wekenlang op tegen de gevreesde dag. Sport is voor een groot deel ook een sociale activiteit, en juist dit is voor Preston lastig en onprettig vanwege zijn Asperger. De 10-jarige scholier vertelde dat hij meestal verliest met sportactiviteiten en het vaak te heftig voor hem is.

Klasgenootjes met een groot hart

Wat Preston niet wist, was dat zijn klasgenootjes zich maar al te goed bewust waren van zijn angst voor de sportdag. Geheel uit eigen beweging stelden zijn aan hun leraar voor om Preston op de bewuste sportdag juist in het zonnetje te zetten. Volgens de leraar zelf was de klas van Preston altijd al erg begaan met hem: “ze zijn een behoorlijk gevoelige groep en letten altijd goed op Preston”, vertelt hij. Op de bewuste dag van de sportdag stond er een hardloopwedstrijd op het schema. Niemand ging echter voor persoonlijk succes, want iedereen bleef achter Preston rennen en moedigde hem luid aan.

 

” Het was ongelooflijk. Iedereen had tranen in zijn ogen ,,

 

Tegen de tijd dat hij de laatste hoek om kwam gerend stond een lach van oor tot oor op zijn gezicht die de rest van de dag niet meer weg zou gaan. Na de finish werd hij omhelsd door zijn 29 klasgenoten en viel hij uitgeput neer op de grond. “Ik was bekaf”, vertelt de jonge scholier met Asperger. “Ik denk dat ik nog nooit zo hard heb gelopen!”. Niet alleen Preston genoot van de dag. Ook zijn klasgenoten beleefden een dag om nooit te vergeten. “Ik heb ze nog nooit zo veel zien lachen”, vertelde Preston over zijn klasgenoten. De moeder van Preston hield het niet droog toen haar zoon over de finish kwam terwijl iedereen zijn naam scandeerde “Het was ongelooflijk. Iedereen had tranen in zijn ogen.” Preston toonde zich dankbaar: “Ik wil al mijn vrienden bedanken voor het aanmoedigen. Ze hebben mij er doorheen geholpen.”

Asperger en sociale contacten

Mensen met Asperger hebben over het algemeen minder sociale intuïtie dan mensen zonder Asperger. Sociale situaties kunnen hierdoor bedreigend of onbegrijpelijk zijn voor hen. Omdat de meeste mensen met Asperger verder een normale tot zelfs hoge intelligentie hebben, leren de meeste mensen hier echter goed mee omgaan. Zeker voor kinderen kan het echter nog erg lastig zijn om mee te doen met allerlei sociale activiteiten.

Meer weten over het syndroom van Asperger? Lees ook ons artikel over het syndroom

 

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment