Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Proteïne shake verlaagt het risico op beroertes en hart- en vaatziekten volgens onderzoek

Proteïne shake verlaagt het risico op beroertes en hart- en vaatziekten volgens onderzoek
november 15
18:24 2016

Heb je een hoge bloeddruk? Dan zou je in eerste instantie niet denken aan een eiwitshake die veel genuttigd worden door sporters. Toch heeft recent onderzoek aangetoond dat een proteïneshake juist een positief effect heeft op de bloeddruk. Als je na het sporten al een eiwitshake neemt dan is dit niet alleen goed voor het herstel van je spieren.

Een recent onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Reading toont de effecten van verschillende soorten eiwitshakes aan. In de analyse van wetenschappers van de universiteit is onderzoek gedaan naar whey proteïne, caseïne en maltodextrine (controlegroep). Het onderzoek is uitgevoerd onder 38 deelnemers over een periode van 8 weken.

Resultaten van het onderzoek

Aan het einde van de vastgestelde periode was er een significant verschil zichtbaar in het triacylglycerol niveau onder de personen die whey proteïne toegediend kregen. Dit is een vorm van vet dat aanwezig is in de bloedvaten en gelinkt wordt aan hart- en vaatziekten. Hiernaast hadden deze personen een lagere systolische en diastolische bloeddruk. De groep personen die caseïne toegediend kreeg ervaarden een lager cholesterol niveau maar niet de lagere triacylglycerol of bloeddruk waarden.

Uit het onderzoek blijkt dat de suppletie van 56 gram eiwitten per dag de kans op beroertes en hart- en vaatziekten met 8 procent verlaagd. Tijdens het onderzoek werden commercieel verkrijgbare eiwitpoeders gebruikt gemengd werden met water. Vergelijkbare eiwitpoeders zijn in Nederland verkrijgbaar bij eiwitshake.net. De onderzoekers geven echter aan dat een langere periode van testen nodig om een definitief oordeel te vellen.

Gerelateerde artikelen