Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Psoriasis? Zorg voor een goed eetpatroon

Psoriasis? Zorg voor een goed eetpatroon
november 13
09:59 2018

Psoriasis is een auto-immuunziekte die zich kenmerkt door een versnelde deling en verminderde rijping van de hoorncellen van de huid. Hierdoor wordt het afschilferen ook verstoord, waardoor sterke afschilfering is te zien op de aangedane huid.

Een gezond dieet voor Psoriasispatiënten

Psoriasis en een verstoorde vetstofwisseling gaan hand in hand. Om de conditie van je huid te verbeteren is het belangrijk om verzadigde vetzuren en eiwitrijke voeding te vermijden. Vlees, zuivelproducten en gefrituurd voedsel kun je dus beter links laten liggen. Ook wordt aangeraden om geen witte suiker, koffie en chocola te nuttigen. Het is niet alleen belangrijk voedsel te vermijden dat de aandoening kan verergeren, maar neem ook voedsel tot je dat de conditie van je huid kan verbeteren. Zo mogen in een gebalanceerd dieet vis, groenten en fruit absoluut niet ontbreken. Veel psoriasispatiënten hebben een tekort aan zink, terwijl zink van cruciaal belang is voor een gezonde huid en een goed immuunsysteem. Zink vind je onder andere in vis, maar je kan ook kiezen voor voedingssupplementen. Veel voedsel wat zink bevat, bevat namelijk ook andere stoffen die juist vermeden dienen te worden.

Verband tussen overgewicht en psoriasis

Een gezond voedingspatroon vermindert ook de kans op overgewicht. Dit is relevant, aangezien overgewicht de behandeling van psoriasis behoorlijk in de weg kan staan. Er lijkt zelfs een direct verband te bestaan tussen overgewicht en psoriasis. Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat psoriasis vaker voorkomt bij patiënten met obesitas en het metaboolsyndroom. Het metaboolsyndroom is een verzamelnaam voor de combinatie van een hoge bloeddruk, een verhoogd cholesterol, overgewicht en suikerziekte. Het is dus belangrijk te zorgen voor goede voeding en voldoende beweging. Eet voldoende groenten en fruit, noten, onverzadigde vetten en vezels. Laat de snelle koolhydraten, zoetigheid en verzadigde vetten beter staan.

De behandelmethoden

Naast het zorgen voor een gezonde levensstijl, zijn er ook behandelingen die te volgen zijn. Je arts kan bijvoorbeeld een lokaal geneesmiddel voorstellen, een behandeling in de vorm van een smeersel of gel, die je direct op de aangedane huid kunt appliceren. Deze uitwendige behandeling wordt ook wel voorgeschreven ter ondersteuning van andere behandelmethoden. Zo bestaat er ook de UV-behandeling. Deze lichttherapie wordt gegeven door de patiënt te bestralen met een lamp, of met behulp van een lichtcabine met ultraviolet stralen. Net zoals zonlicht heeft dit een positief effect op de huid. Daarnaast kan psoriasis behandeld worden met een systemisch middel. Deze medicijnen worden oraal ingenomen en komen in de vorm van een tablet, capsule of drankje. Er zijn ook systemische middelen voor psoriasis die per infuus of injectie worden toegediend.

Wat wordt vergoed?

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden om psoriasis te behandelen. De vraag rijst: wat wordt er vergoed vanuit de verzekering? Je zorgverzekering vergelijken is verstandig, want er zijn veel verschillen tussen zorgverzekeringen. De meeste medicatie wordt wel vergoed vanuit de basisverzekering, maar voor bepaalde therapieën zul je misschien een aanvullende verzekering nodig hebben. Overleg eerst met je arts welke behandelmethoden je zal ondergaan. In sommige gevallen komt lichttherapie ter sprake. Wanneer deze therapie in het ziekenhuis wordt gegeven zal je een volledige vergoeding krijgen vanuit je basisverzekering, maar je moet wel eigen risico betalen. Wanneer je je thuis laat behandelen met lichttherapie, kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen.

Gerelateerde artikelen