Syndroom.info

Sjögren symptomen

Syndroom van SjögrenOorzaakSymptomenDiagnoseBehandeling

Het syndroom van Sjögren gaat gepaard met veel symptomen. Hiervan zijn een droge mond en droge ogen het meest prominent. Ook heeft de meerderheid van de patiënten last van (ernstige) vermoeidheid. Naast deze drie veelvoorkomende symptomen, zijn er nog enkele symptomen die in mindere mate optreden bij Sjögren.

Droge mond, droge ogen en vermoeidheid

Vrijwel iedereen met Sjögren heeft last van een droge mond, droge ogen en vermoeidheid. De droge mond en droge ogen worden veroorzaakt door een ernstige aantasting van de speeksel- en traanklieren. Als gevolg van de droge mond kan praten, slikken en eten lastig zijn. De lippen worden daarnaast sneller droog en kunnen sneller openspringen. Ook kunnen er gebitsproblemen ontstaan. Droge ogen zijn pijnlijk en raken sneller beschadigd door bijvoorbeeld stofdeeltjes. De ogen zijn gevoeliger voor zonlicht en wind.

Een groot deel van de patiënten met Sjögren heeft ook last van (ernstige) vermoeidheid en een algeheel ziek gevoel. Op dit moment is nog niet duidelijk waarom het syndroom vermoeidheid veroorzaakt.

Andere symptomen syndroom van Sjögren

Hoewel met name de traan- en speekselklieren worden aangetast bij Sjögren, zijn meestal ook andere klieren beschadigd. Dit kan onder meer leiden tot een droge huid en droge vagina. Het syndroom tast soms ook de gewrichten aan. Deze kunnen pijnlijk zijn of zelfs ontstoken raken.

Verschillende organen kan in meer of mindere mate aangetast zijn bij Sjögren. De gevolgen van een slechte speekselproductie werken door naar de slokdarm en maag. Brandend maagzuur of kramp is niet ongebruikelijk bij Sjögren. Een droge vagina kan leiden tot urineweginfecties. Soms worden ook de zenuwen aangetast. Dit kan leiden tot tintelingen of een doof gevoel. Dit is met name voelbaar in de voeten en handen.

Syndroom van SjögrenOorzaakSymptomenDiagnoseBehandeling


tags

Syndroom - Aids - Fibromyalgie - Behandeling - Symptomen - Aandoening - Down - Tourette- Tietze - Hiv - Pijn - Syndromen - Behandelen - Kenmerken - Spierreuma - Vitamine B12 - Reuma - Asperger - Cushing - Autisme - Fibromyalgie test