Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Slechte adem? Dit zijn de oorzaken en simpele oplossingen

Slechte adem? Dit zijn de oorzaken en simpele oplossingen
januari 06
12:00 2017

Het is de nachtmerrie van veel mensen: een slechte adem hebben zonder je hier zelf bewust van te zijn. De angst voor een slechte adem kan zelfs leiden tot het vermijden van mensen of gek gedrag tijdens het praten, zoals continu in een andere richting dan de persoon kijken. Het is vrij lastig om er zelf achter te komen of je adem stinkt, maar er zijn wel manieren.

Gelukkig zijn er ook diverse manieren om een slechte adem effectief aan te pakken. Daar helpen we je graag mee.

Heb ik een slechte adem?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is over je überhaupt een slechte adem hebt. Uiteraard heeft lang niet iedereen dit, maar soms heb je het zelf niet door. Een handige manier om erachter te komen is om wat speeksel op je hand te doen en dit even te laten drogen.

De lucht die je ruikt wanneer het opdroogt kun je zien als een uitvergrote geur van je echte adem. Ruikt het niet fris, dan is het misschien goed om er wat aan te doen.

Slechte adem door een vieze tong

In bijzonder veel gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door een vieze tong. Een gezonde tong heeft altijd een laagje bacteriën en een kleine aanslag die wat kleur heeft, maar het wordt een probleem wanneer de aanslag erg duidelijk aanwezig is. Vaak heeft deze aanslag een witte tot donkergele kleur.

De bacteriën, en soms zelfs schimmels, hebben zich in dit geval buitenproportioneel vermeerderd en zijn niet meer in een evenwicht. Ze produceren vieze gassen die je een slechte adem geven, merkbaar voor anderen.

Pak een vieze tong aan door hem goed te schrapen met een speciale tongschraper. Zo verwijder je de meeste aanslag en kan je lichaam de rest doen om het evenwicht te herstellen. Zorg ook voor een gezond voedingspatroon. Veel alcohol, koffie en sommige zure en zoete voedingsmiddelen kunnen de kans op een vieze tong en dus slechte adem aanzienlijk vergroten.

Voedingspatroon onder de loep

Het voedingspatroon heeft een bijzonder grote invloed op de geur van je adem. Het eten kan een directe invloed hebben, wanneer je bijvoorbeeld knoflookrijk eet, maar ook indirect. Een indirecte invloed heeft bijvoorbeeld een grote hoeveelheid fruit.

Fruit bevat zuren die op de lange termijn het evenwicht in de mond kunnen aantasten. Een gevolg kan zijn dat er bacteriën binnen te groeien die een slechte adem veroorzaken. Eet je erg veel fruit, probeer dit dan (op een gezonde manier) te minderen of spoel je mond direct na het eten met water.

Tandvleesontsteking en een slechte adem

Een tandvleesontsteking (gingivitis) kan leiden tot een slechte adem. Bij een tandvleesontsteking zijn vrijwel altijd bacteriën aanwezig die zich op moeilijk bereikbare plekken hebben opgehoopt. Hier beginnen zij hard te groeien en bovendien vieze stoffen produceren die een slechte adem veroorzaken.

Niet alleen loop je bij een tandvleesontsteking de kans op een slechte adem, de ontsteking zelf kan leiden tot ernstigere klachten. Mogelijke klachten zijn zelfs tandbeenontstekingen, die vrijwel onomkeerbaar zijn en soms leiden tot het trekken van een tand. Lees in dit artikel meer over het aanpakken van een tandvleesontsteking.

Roken – een sluipmoordenaar

Roken veroorzaakt op den duur kanker, iets wat een bekend gegeven is. Op de korte termijn kan het echter ook al mondproblemen veroorzaken. De warme rook tast de mondholte aan waardoor lichte tot zware ontstekingen kunnen ontstaan. Het gevolg is een slechte adem. Hierbij wordt de lucht van de rook zelf nog niet eens meegenomen.

Wat als de lucht aanhoudt?

Soms is één van de bovengenoemde factoren niet de oorzaak van een slechte adem. De oorzaak kan ook liggen bij een ontsteking in de bijholten, een uitstulping van de slokdarm of iets anders. Blijven de problemen aanhouden, neem dan contact op met je tandarts of huisarts.

 

Gerelateerde artikelen