Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Soa’s: zo kan je ze krijgen en zo kom je er weer af

Soa’s: zo kan je ze krijgen en zo kom je er weer af
maart 10
17:09 2020

In Nederland krijgen jaarlijks meer dan 20.000 mensen te maken met een seksueel overdraagbare aandoening, oftewel een soa. Een soa krijg je door onveilige seks te hebben met iemand, maar soms zelfs bij veilige seks. Afhankelijk van de soa waar het om gaat, is een soa gelukkig in de meeste gevallen goed behandelbaar.

De meeste mensen hebben een redelijk goede kennis van soa’s en weten hoe je ze krijgt, maar ook kunt voorkomen. Toch zien we dus toch nog duizenden nieuwe soa’s per jaar. Hoe kan dit? Een deel zit in een laksheid, maar een deel ook in verkeerde informatie.

We kijken naar hoe je een soa kunt krijgen en hoe je er weer af kunt komen.

Soa’s en hoe je ze kunt krijgen

Soa’s kun je per definitie krijgen wanneer je onveilige seks hebt. Door zonder bescherming seks te hebben, kunnen soa’s zich verplaatsen via lichaamssappen. Met een condoom kunnen heel veel soa’s voorkomen worden, waaronder chlamydia, gonorroe en hiv bijvoorbeeld.

Hoewel je soms deze soa ook via ander contact kan krijgen, is deze kans erg klein.

Sommige soa’s zijn minder goed te voorkomen, zoals genitale herpes en genitale wratten. Omdat de virussen die deze aandoeningen veroorzaken ook rond de geslachtsdelen zitten en een condoom dus niet alles kan afschermen. Je kunt deze soa’s zelfs krijgen door een handdoek te delen (met name bij genitale wratten).

Een probleem is dat je het niet altijd merkt als je een soa hebt. Meerdere soa’s veroorzaken lang niet altijd klachten. Zo zorgt gonorroe bij slechts 10% van de vrouwen voor klachten. Tegelijkertijd kan een vrouw zonder klachten de soa alsnog overdragen op andere mensen die er misschien wel klachten van ondervinden. Je kunt met een online soa test een eerste inschatting maken van het risico dat je hebt gelopen.

Alleen met een soa test bij bijvoorbeeld de GGD of een soa-kliniek weet je echter zeker of je een soa hebt.

Soa’s effectief behandelen

Soa’s kunnen in de meeste gevallen effectief behandeld worden. Soa medicijnen zijn eenvoudig beschikbaar en zorgen in veel gevallen voor genezing. Zo heb je voor chlamydia doorgaans slechts één antibioticatablet nodig om volledig te herstellen.

Bij virusziektes ligt dit iets anders. Zo kan hiv alleen (overigens zeer succesvol) onderdrukt worden. Herpes en genitale wratten zijn minder goed behandelbaar, maar over het algemeen ook niet erg ernstig.

Gonorroe wordt eveneens eenvoudig met antibiotica behandeld, maar hier vindt de behandeling plaats door middel van een injectie in veel gevallen.

In alle gevallen is een soa goed te behandelen, maar zonder behandeling kunnen de gevolgen ernstig zijn. Laat daarom op tijd een soa test uitvoeren om zeker te zijn van je eigen gezondheid.

Gerelateerde artikelen