Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Soorten oogafwijkingen

Soorten oogafwijkingen
december 19
21:40 2019

Wist je dat miljoenen Nederlanders te maken hebben met oogafwijkingen? Dit kan gaan om wat kleinere problemen zoals bijvoorbeeld bijziendheid, verziendheid of vermoeide ogen maar er kunnen ook ernstige problemen optreden zoals bijvoorbeeld Macula degeneratie of glaucoom. Kortom: er zijn een hoop soorten oogafwijkingen die in veel gevallen eenvoudig verholpen kunnen worden.

Een oogafwijking wil niet zeggen dat je een ziekte hebt, maar kan het gevolg zijn van het feit dat de vorm van je oog afwijkt van de normale vorm. Je oog kan namelijk te lang, te kort of vervormd zijn. Informatie over de veelvoorkomende oogafwijkingen vind je hieronder!

Bijziendheid (myopie)

De meest voorkomende oogafwijkingen zijn bijziendheid en verziendheid. Kenmerkend aan bijziendheid is dat je veraf niet scherp ziet. Je kunt last krijgen bij bijvoorbeeld autorijden, maar ook tv-kijken en op een schoolbord kijken geeft problemen.

Dit kan eenvoudig gecorrigeerd worden door te kiezen voor een min-bril of min-contactlenzen. Je kunt er ook voor kiezen je ogen te laten laseren. Laatjeogenlaseren kan ervoor zorgen dat je goede permanente resultaten boekt. Hulpmiddelen zoals een bril of contactlenzen zijn hierna overbodig en dus ideaal als je hier niet meer voordurend over na wilt denken.

Verziendheid (hypermetropie)

Verziendheid is het tegenovergestelde van bijziendheid en betekent dat je niet goed kunt zien van dichtbij. Hierbij is er dus sprake van een plussterkte. Dit treft veel mensen en vooral na het 40e levensjaar. Dit kan problemen opleveren als je bijvoorbeeld wilt lezen of iets van dichtbij wilt bekijken. Het geeft niet alleen leesproblemen, maar het kan ook symptomen geven als hoofdpijn en concentratieproblemen.

Reden genoeg hier niet te lang mee rond te lopen. Je kunt ervoor kiezen om een bril als hulpmiddel te gebruiken, maar ook contactlenzen of laseren behoren tot de mogelijkheden.

Leesbril (presbyopie)

Een leesbril heb je nodig als je een vorm hebt van verziendheid. Dit kan komen doordat je op hogere leeftijd slecht scherp kunt stellen. Hierdoor wordt lezen een stuk lastiger. Naast een leesbril zijn er ook vele andere alternatieven. Dichtbij onscherp zien is een gevolg van verziendheid.

Wanneer het oog het licht niet meer genoeg breekt, wordt het licht in het oog niet op het netvlies geprojecteerd en daarbij ontstaat de onscherpe blik. Ogen laseren kan hiervoor de ideale oplossing zijn!

Staar (cataract)

Een andere veel voorkomende oogafwijking is staar. Dit wordt veroorzaakt door een troebele ooglens wat komt doordat eiwitten gaan samenklonteren die van nature in de ooglens voorkomen. Dit kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide. Er zijn in principe drie vormen van staar, namelijk ouderdomsstaar, aangeboren staar en staar die is veroorzaakt door een trauma of ziekte. Van deze drie opties, komt ouderdomsstaar het meest voor.

Dit ontstaat vaak vanaf een leeftijd van 55 jaar. Helaas kan staar niet voorkomen worden, maar je kunt de kans erop wel iets verkleinen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: niet roken, niet te veel alcohol drinken, gezond eten en bij fel zonlicht een zonnebril dragen. Bij beginnende staar kun je je jezelf nog redden met een andere bril, vergrootglas of extra licht. Op den duur moet dit behandeld worden, want anders zorgt de staar voor een steeds verdere afname van het zicht.

Helaas kan het niet behandeld worden met medicijnen of laseren en daarom is op langere termijn een staaroperatie onafwendbaar.

Gerelateerde artikelen