Syndroom.info

Spierreuma behandeling

SpierreumaSymptomenAcute spierreumaBehandelingSpierreuma en voeding

De diagnose voor spierreuma wordt gesteld op basis van de klachten, lichamelijk onderzoek en een zogenaamde bloedbezinkingstest. Ook is een voorwaarde dat de persoon tenminste 50 jaar oud is. Het syndroom komt in de praktijk namelijk vrijwel nooit voor bij mensen jonger dan 50. Is de diagnose eenmaal gesteld, dan kan er worden gestart met de behandeling. Spierreuma kan niet genezen worden met medicijnen. Wel kunnen medicijnen de symptomen verminderen. Behandeling is dus met name ondersteunend. Bij de meeste patiënten verdwijnt spierreuma na twee á drie jaar. Wel keert het syndroom in 50% van de gevallen na enige tijd weer terug.

Prednison en spierreuma

Het belangrijkste medicijn voor de behandeling van spierreuma is prednison. Prednison is een zogenaamde corticosteroïde. Corticosteroïden zijn medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken en hierdoor ontstekingen remmen. Bij spierreuma valt het eigen immuunsysteem de spieren aan. Daarom is prednison bij spierreuma erg effectief. De klachten worden minder en de ontstekingsreactie wordt geremd. Tegelijkertijd is prednison niet een genezend medicijn. Prednison vermindert de klachten, maar bestrijdt de oorzaak van spierreuma niet. Het medicijn moet in veel gevallen tenminste een jaar lang gebruikt worden. Na een jaar zijn de klachten meestal verminderd.

Helaas kan prednison ook bijwerkingen veroorzaken, waaronder:

  • botontkalking
  • verdunning van de huid
  • verminderde wondgenezing
  • gezwollen gezicht
  • gewichtstoename
  • rode huid

Botontkalking kan zoveel mogelijk tegengegaan worden met een goed dieet. Dit houdt onder meer in dat er voldoende calcium en vitamine D aanwezig moet zijn. De botontkalking kan dan tot op zekere hoogte geremd worden, hoewel enige vorm van botontkalking niet voorkomen kan worden. De bijwerkingen van prednison verdwijnen in de meeste gevallen wanneer er gestopt wordt met de inname van het medicijn.

Aanvullende behandeling spierreuma

De pijn die optreedt bij spierreuma kan wordt tegengegaan met pijnstilling. Met name pijnstillers uit de NSAID-familie zijn hiervoor geschikt. NSAID staat voor Non-Steroid Anti-Inflammatory Drugs, wat betekent dat de pijnstillers niet tot de steroïden behoren (zoals prednison), maar wel ontstekingen tegengaan. Deze medicijnen gaan ontstekingsreacties tegen, maar bieden ook pijnstilling. Voorbeelden van NSAID-pijnstillers zijn ibuprofen en diclofenac.

Fysiotherapie kan de stijfheid en spierpijn tegengaan. Gedoseerde beweging voorkomt stijfheid en versterkt de doorbloeding van de spieren. Afhankelijk van de specifieke klachten kunnen bepaalde oefeningen worden aangeleerd, die de pijn en stijfheid redelijk tot goed kunnen behandelen. Er bestaan vermoedens dat ook de voeding invloed heeft op het verloop van spierreuma. Hiervoor is echter nog geen wetenschappelijk bewijs. Buiten kijf staat dat gezond eten de gezondheid ondersteunt. Lees hier verder over op de pagina spierreuma en voeding.

SpierreumaSymptomenAcute spierreumaBehandelingSpierreuma en voeding