Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Syndromen in het gebit

januari 12
15:55 2018

Het hebben van een gezond gebit is heel belangrijk, een gezond gebit betekend namelijk een gezond lichaam. je kan namelijk een heleboel ziektes en andere aandoeningen krijgen als je je gebit niet goed verzorgd.

Het is daarom van belang dat je dagelijks 2x je tanden poetst en ze ook elke dag goed flost zodat al het tandplak van je tanden wordt verwijderd.

Voor kinderen raad een tandartspraktijk uit Schiedam aan speciale aanpak aan, omdat de pulpa van de melktanden veel groter zijn dan die van het definitieve gebit.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen, er zijn namelijk ook mensen die worden geboren met problemen aan het gebit, dit zijn gebit syndromen.

Dit zijn vervelende aandoeningen aan het gebit. Er bestaan een heleboel soorten gebit syndromen voor het gebit die vooral bij kinderen voorkomen.

KBG-syndroom

Dit syndroom wordt meestal pas opgevallen zodra kinderen hun definitieve voortanden hebben gekregen. De voortanden zijn dan aanzienlijk groot vergeleken de normale grote van tanden. Ook het tandglazuur is minder sterk waardoor er sneller gaatjes kunnen optreden.

Williams syndroom

Kinderen die last hebben van het Williams syndroom hebben vaak een volle bovenlip en kleine tanden. Het kan ook zijn dat zij een overbeet en een kleine kaak kunnen hebben. vaak zijn de wangen van kinderen met Williams syndroom wat boller. Kinderen met Williams syndroom hebben een vertraging in het wisselen van de tanden.

4-H syndroom

Kinderen die leiden aan het 4-H syndroom hebben vaak een groei achterstand, dit geldt dus ook voor het gebit. Vaak hebben zij bij de geboorten al tandjes maar komen de rest van de tanden pas door op latere leeftijd dan normaal.

Hypodontie

Dit is een zeldzame geboren afwijking dat zowel in het gebit van een kind als van een volwassene kan voorkomen. Bij hypodontie hebben mensen niet de gebruikelijke 32 tanden en kiezen, maar ontbreken er ongeveer 6 of meer tanden en kiezen in het gebit.

Gerelateerde artikelen