Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Een kindje met het syndroom van Down: de zwangerschap afbreken?

Een kindje met het syndroom van Down: de zwangerschap afbreken?
november 01
09:25 2016

Het is een discussie die al vele jaren woedt: is het ethisch om een zwangerschap af te breken wanneer uit de pre-natale test blijkt dat het kindje het syndroom van Down heeft? De test is al sinds de jaren ’90 beschikbaar en wordt bij een groot deel van de zwangerschappen uitgevoerd.

Hoewel uit de media een beeld naar voren komt dat een minderheid de zwangerschap afbreekt bij een positieve test, ligt de werkelijkheid compleet anders: bijna driekwart van de koppels met een positieve test besluit de zwangerschap af te breken.

Het is tekenend voor het ethische dilemma: de grote meerheid die zwijgt. Uit schaamte, angst voor reacties en schuldgevoel.

Syndroom van Down ontdekken tijdens zwangerschap

De non-invasie prenatale test (NIPT) is een vrij eenvoudige manier om het syndroom van Down tijdens de zwangerschap op te sporen. Met een beetje bloed van de moeder kan met meer dan 99% nauwkeurigheid bepaald worden of er sprake is van het syndroom. Het syndroom van Down kan met een echo in principe niet herkend worden. Lichamelijke symptomen ontwikkelen zich pas later, vaak na de geboorte.

Werken zoals voor de zwangerschap is er niet meer bij.

Voor veel ouders prettig om te weten, maar ook een beangstigende test: wat doe je als de test positief uitvalt? Er is geen simpele beslissing. Het kindje houden betekent een leven lang van intensieve zorg en begeleiding. Het leven van de ouders en ook nabije familie verandert blijvend. Werken zoals voor de zwangerschap is er niet meer bij.

Hier komt bij dat een kind met het syndroom van Down ook invloed heeft op eventuele andere kinderen. Zij krijgen per definitie een stuk minder aandacht en moeten bovendien bijdragen in de zorg. Dit is een zware last voor de kinderen.

Maar een kind met het syndroom van Down geeft lang niet alleen lasten. Kinderen met Down zijn de onschuld zelve. Ze zijn vrolijk, knuffelig en simpelweg goede mensen. De liefde naar de ouders is onvoorwaardelijk.

De beslissing maken: afbreken of doorgaan?

Praktisch gezien is het niet te ontkennen dat het leven zwaarder wordt en de geboorte een erg grote impact gaat hebben op meerdere mensen. Bovendien leeft het kind met een beperking, wat ook voor het kind lastig kan zijn.

Voor beide kampen valt iets te zeggen. Een verkeerde beslissing is er niet.

Veel ouders kiezen dan ook voor het afbreken van de zwangerschap. Dit gaat tegelijkertijd gepaard met absolute stilte: vrijwel niemand die deze keuze maakt spreekt er openlijk over. Dat is niet voor niets: in de maatschappij zijn voldoende voorbeelden van mensen met Down die goed functioneren en aantonen goede mensen te zijn.

Ouders met een kind met het syndroom van Down staan vaak lijnrecht tegenover ouders die besloten hebben de zwangerschap af te breken vanwege het syndroom. Voor beide kampen valt iets te zeggen. Een verkeerde beslissing is er niet. Een extreem lastige beslissing is er altijd.

Ouders met een kind dat het syndroom heeft hebben vaak het gevoel dat het bestaansrecht van hun kind in twijfel getrokken wordt wanneer andere ouders bepalen geen kind met Down te willen.

Streven naar acceptatie?

Omdat ethisch gezien voor beide standpunten argumenten denkbaar zijn, loopt de discussie of het afbreken vanwege het syndroom van Down mag nog altijd. Over zwaardere beperkingen bestaat weinig discussie, maar ook het syndroom van Down is een zware beperking. Nooit kan het kind volledige zelfstandigheid opbouwen.

Eén van de knelpunten ligt bij het bepalen waar de grens ligt of een aandoening zwaar genoeg is voor het afbreken van de zwangerschap. Volgens sommigen ligt het syndroom van Down niet voorbij deze grens. Eén van de genoemde argumenten is dat je in theorie naar een situatie zou kunnen gaan waar ouders alleen nog maar “perfecte” kinderen geboren laten worden.

Om de discussie verder te laten komen dan nu het geval is, moet openheid en tolerantie richting beide kampen verbeterd worden.

Gezien de medische technologie nog niet zo ver is dat men in één keer alles kan meten, is deze vraag echter nog niet geheel relevant.

Verder komen in de discussie

Wat de mening ook is van individuen, meer openheid over het onderwerp zou goed zijn. Slechts enkele ouders treden in het openbaar naar buiten over hun keuze om de zwangerschap af te breken vanwege het syndroom van Down. Zij krijgen vaak veel kritiek, ook van personen die in hun situatie dezelfde keuze gemaakt zouden hebben, afgaand op het hoge percentage van personen die de zwangerschap afbreken.

Om de discussie verder te laten komen dan nu het geval is, moet openheid en tolerantie richting beide kampen verbeterd worden.

Meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan ook de website van stichting Downsyndroom en dit opiniestuk van ethicus Alistair Niemeijer die een punt maakt tegen vroegtijdige afbreking van de zwangerschap.

 

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment