Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Tim Howard: WK-held met Gilles de la Tourette

mei 26
13:06 2015

gilles de la tourette tim howardVoetbal is nooit een grote sport geweest in de VS. Amerikanen lopen vooral warm voor American Football, basketbal, honkbal of ijshockey. Dat veranderde toen het land goed begon te presteren op het wereldkampioenschap voetbal van 2014. Ghana werd over de knie gelegd en tegen Portugal werd verrassend gelijkgespeeld. In de achtste finale hield het voetbalsprookje op. 316 miljoen Amerikanen praatten echter niet over de uitschakeling, maar slechts één man: Tim Howard. De keeper was goed voor een recordaantal van 16 reddingen tegen België. Sinds die wedstrijd is Tim Howard een nationale held, idool en voorbeeld voor velen. Maar Tim Howard is niet alleen een nationale held. Hij is ook één van de 70 miljoen mensen op aarde die aan het syndroom van Gilles de la Tourette lijdt.

Het syndroom van Gilles de la Tourette is een neurologische aandoening gekenmerkt door zogenaamde tics. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen motorische en vocale tics. Een typische motorische tic is ongecontroleerd knipperen of met de mond trekken. Ook zijn er zogenaamde vocale tics. Dit is het ongecontroleerd maken van geluiden. Tim Howard hoest bijvoorbeeld zonder dit tegen te kunnen houden. De ernst van de tics kan sterk verschillen per persoon. Daarnaast scheldt lang niet iedereen met Tourette ongecontroleerd, hoewel dit nog wel vaak wordt gedacht.

    “Het lastigste onderdeel van Tourette is dat het zo visueel is. Iedereen kan het zien.”

Toen Howard 10 jaar oud was werd de diagnose voor Gilles de la Tourette gesteld. Net als meer mensen met Tourette, lijdt hij daarnaast aan een vorm van OCD. Sindsdien heeft hij er, net als andere mensen met Tourette, mee moeten leren leven. Als kind kreeg hij te maken met onbegrip en pesterijen. Als prof kreeg hij soms te maken met negatieve spreekkoren. In 2003 tekende Howard bij topclub Manchester United. De media sprak over ‘de gehandicapte keeper’ en ‘de vloekende keeper’. “De koppen waren gewoon kortzichtig. Zolang ik mijzelf bleef, zouden mensen vanzelf begrijpen wat het syndroom van Gilles de la Tourette inhoudt”, vertelt hij over deze periode aan TODAY.com.

Op het veld zegt hij weinig last van Tourette te hebben. “Wanneer ik speel hoef ik mij niet druk te maken om een tic of spasme.”, vertelt hij TODAY.com. Dat het syndroom hem niet dwarszit tijdens het spelen, wordt snel duidelijk wanneer er een blik wordt geworpen op zijn rijke carrière. De inmiddels 35-jarige Howard heeft al meer dan 100 keer zijn land vertegenwoordigd en voor topclubs als Manchester United en Everton gespeeld. Na zij spectaculaire optreden op het WK tegen België, werd door experts in the Daily Mail zelfs gesuggereerd dat het syndroom hem geholpen zou kunnen hebben. Door Tourette zou hij meer zelfcontrole hebben ontwikkeld, wat hem weer kan helpen bij het maken van lastige reddingen.

“Als ambassadeur heb ik de makkelijkste baan ter wereld. Ik moet gewoon mezelf zijn.”

 

Al jaren is Howard met zijn carrière en bekendheid het bewijs dat Gilles de la Tourette geen dromen in de weg hoeft te zitten. Recentelijk heeft hij hier zelfs een nieuwe dimensie aan toegevoegd. Als analist bij NBC laat hij zien dat niemand zich hoeft te schamen voor Tourette. Soms zegt hij nerveus te zijn voor een televisieoptreden, maar bang voor tics tijdens de uitzending is hij allesbehalve. Howard zoekt zelfs bewust de spotlights op. “Het lastigste onderdeel van Tourette is dat het zo visueel is. Iedereen kan het zien.”, legt hij uit. “Wanneer ik een tic of spasme heb voor de ogen van een wereldwijd, internationaal publiek, zien mensen dat. En dat zorgt voor een groter bewustzijn. Hoe bekender ik word, hoe meer bekendheid er [voor Tourette] is.”.

De manier waarop Howard zich presenteert als ambassadeur voor het syndroom is bewonderenswaardig. Gezien 1 op de 100 mensen Tourette heeft, moeten er veel meer professionele sporters met het syndroom zijn. Toch staat Howard op eenzame hoogte als het gaat om inzet voor bewustwording. Howard ziet het als zijn plicht om zich in te zetten voor mensen met Tourette. Moeilijk vind hij deze voorbeeldrol niet. “Ik heb altijd gezegd dat als we het over ambassadeurschap en bewustwording hebben, ik de makkelijkste baan ter wereld heb. Ik moet gewoon mezelf zijn.”.

Meer weten over het syndroom van Gilles de la Tourette? Lees ons artikel over het syndroom hier.

Gerelateerde artikelen

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment