Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Poets jij je tong? Het is geen slecht idee

Poets jij je tong? Het is geen slecht idee
januari 12
12:00 2017

Een deel van de bevolking poetst de tong dagelijks, een groter deel nooit. Wat is verstandig, poetsen, of toch niet? Op de tong bestaat een natuurlijk evenwicht van bacteriën. Raakt dit evenwicht verstoord, dan kunnen er diverse problemen ontstaan, zoals een slechte adem en een tandvleesontsteking.

Het is echter een fabel dat dit evenwicht verstoord kan worden door de tong te poetsen. Normaal gesproken blijft het natuurlijke evenwicht bestaan. Wordt er gebruik gemaakt van een agressief mondwater met bijvoorbeeld alcohol als bestandsdeel, dan kunnen er wel dergelijke problemen ontstaan.

Gevolgen van een vieze tong

Het is een veelvoorkomend probleem: een tong met een witte tot donkergele aanslag. Deze aanslag bestaat met name uit bacteriën en afvalresten, waaronder die van eerdere maaltijden. De laag is licht rottend en de aanwezige bacteriën produceren bovendien stinkende stoffen. Een lichte tongaanslag is niet erg en zelfs normaal, maar een hardnekkige laag, soms behoorlijk dik, is problematisch.

Het gevolg is een vieze adem, die sociale situaties ongemakkelijk kan maken en ook het zelfvertrouwen een flinke knauw kan geven. Er zijn diverse manieren om een vieze tong aan te pakken. Het beste is het om het probleem bij de bron aan te pakken. Dit houdt normaal gesproken in dat de mond beter verzorgd moet worden en soms ook het eetpatroon aangepast moet worden.

Ook de tong kan gepoetst worden met een speciale tongschraper. Met de schraper kun je op een niet-schadelijke wijze de ergste aanslag van je tong poetsen. Je lichaam kan vervolgens het restant aanpakken.

De tong poetsen: do’s en don’ts

De tong poetsen (of schrapen) is een effectieve manier om de ergste aanslag te verwijderen. Er zijn echter wel een paar richtlijnen waar je je het beste aan kunt houden. De volgende dingen kun je beter niet doen:

Tandenborstel gebruiken

Gebruik niet de haren van de tandenborstel om de tong te poetsen. De haren zijn te hard waardoor de tong beschadigd kan raken. Hierdoor kunnen er juist meer klachten ontstaan rond de tong. Bovendien verspreid je op deze wijze honderdduizenden bacteriën over de borstel, die je later weer op je tanden zet.

Het poetsen zelf wordt hierdoor minder effectief.

Agressief mondwater in combinatie met tongschrapen

Sommige mensen willen de tong iets te grondig reinigen en gebruiken naast een tongschraper ook een agressief mondwater, bijvoorbeeld op basis van alcohol. Dit type mondwater is schadelijk, omdat het te agressief is voor de aanwezige bacteriën. Het doodt vrijwel alle bacteriën, waardoor het evenwicht verdwijnt en op den duur juist meer klachten kunnen optreden.

Naast de verkeerde handelingen, zijn er ook dingen die je helpen met een goede mondgezondheid:

Gebruik een speciale tongschraper

Speciale tongschrapers zijn zacht genoeg dat ze de tong niet beschadigen, maar hard genoeg om de aanslag effectief te verwijderen. Sommige tandenborstels hebben een schraper op de achterkant van de borstel.

Bij sommige tongen is deze schraper niet voldoende vanwege het reliëf dat de tong heeft als gevolg van papillen. Hierdoor kun je de aanslag die diep tussen de papillen ligt nog niet voldoende verwijderen. Wil je de tong poetsen, gebruik dan liever een tongschraper met zachte haren (vaak van plastic) die ook dit diepliggende afval verwijdert. Met een dergelijke schraper weet je zeker dat je op een effectieve manier de tong poetst.

Stop niet bij de tong: verzorg het hele gebit

Een gezonde tong stopt niet bij een goede verzorging van de tong en regelmatig de tong poetsen. Een ongezonde tong kan overslaan op het tandvlees, ongezond tandvlees kan ook de tong aansteken. Poets de tanden regelmatig en stook of flos bovendien ook dagelijks. Op deze manier wordt ook afval tussen de tanden verwijderd en kunnen er geen ontstekingen ontstaan.

 

Disclaimer: de man op de foto heeft een gezonde tong

 

 

Gerelateerde artikelen