Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Verslaving in Nederland: de cijfers worden onderschat

Verslaving in Nederland: de cijfers worden onderschat
januari 27
12:46 2020

Verslaving aan verdovende middelen is één van de meest voorkomende problemen van Nederland. Alcohol, tabak, wiet en diverse hard drugs: in Nederland zijn ongeveer 2 miljoen verslaafden. Een verslaving is vaak problematisch: het beïnvloedt de gezondheid, het functioneren en kan financiële en praktische problemen opleveren.

Een verslaving kan met behulp van therapie worden behandeld. Therapie volgt doorgaans een intensief traject, omdat het bijzonder lastig kan zijn om een verslaving succesvol aan te pakken. Gerichte, bewezen therapie en een hoge eigen inzet is essentieel om een behandeltraject succesvol af te ronden.

Bij zware verslavingen kan gekozen worden voor een afkickkliniek. Een behandeling bij een GGZ-geregistreerde afkickkliniek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Afkicken van een verslaving

Mensen kunnen aan diverse zaken verslaafd raken. Hoewel drugsverslavingen het meest voorkomt (inclusief tabak en alcohol), zijn ook duizenden mensen verslaafd aan gokken of (online) gamen. Hoewel met name de laatste categorie vaak minder serieus wordt genomen, kan ook een gameverslaving alle negatieve effecten hebben die ook een drugsverslaving kent.

Eén van de lastigste stappen bij het behandelen van een verslaving is direct ook de eerste stap: het onderkennen van een probleem en hiernaar handelen.

Het kan lastig zijn om een juiste inschatting te maken van een probleem. Mensen kunnen zich afvragen of ze daadwerkelijk verslaafd zijn en als ze dat zijn: of het dermate veel schade aanricht aan het dagelijks leven dat er hulp moet worden ingeschakeld.

Veel verslaafden vinden het lastig om te accepteren dat ze verslaafd zijn en een probleem hebben. Toch is het onderkennen van een probleem essentieel om uiteindelijk succesvol te kunnen starten aan een behandeltraject. Door de ernst in te zien is het relatief eenvoudiger om ook vast te houden aan de behandeling en niet tussentijds te stoppen of terug te vallen.

Afkickkliniek bezoeken

Bij een verslaving kan gekozen worden voor een vrijwillige opname in een afkickkliniek. In een dergelijke kliniek wordt iedere dag gewerkt aan het herstel onder intensieve begeleiding.

Vaak wordt gekozen voor een afkickkliniek in een rustige, inspirerende omgeving, weg van de prikkels die voorheen misschien hebben geleid tot misbruik van middelen of zaken.

Een voorbeeld is een kliniek in Zuid-Afrika van Connection, waar in een rustige, prachtige omgeving gewerkt kan worden aan het herstel. In het buitenland, waaronder Zuid-Afrika, zijn ook GGZ-klinieken die dus gewoon onder de dekking van de zorgverzekeraar vallen.

Meestal wordt, naast het behandeltraject, ook aandacht besteed aan beweging, mentale rust en het verbreken van leefpatronen die in meer of mindere mate hebben bijgedragen aan de verslaving. De afkickkliniek Zuid-Afrika helpt hierbij door een sportschool en zwembad binnen het complex te hebben, met natuurlijk uitzicht op een prachtige bergketen.

Gerelateerde artikelen