Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Voorkom gehoorschade tijdens het werk

Voorkom gehoorschade tijdens het werk
april 24
15:21 2018

Naar schatting heeft zo’n 10% van de werkende Nederlanders (bijna één miljoen mensen) dagelijks te maken met schadelijk geluid. Geluid van 80 decibel of meer dat acht uur per dag, vijf dagen per week gehoord wordt kan namelijk al gehoorschade veroorzaken. Dit is een groot probleem, maar ook een probleem dat maar weinig aandacht krijgt op de werkvloer.

Hoewel er voorschriften zijn die gehoorschade moeten voorkomen, leert de ervaring dat in veel gevallen niet goed wordt omgegaan met preventie van gehoorschade.

Dat is zonde, want gehoorschade is doorgaans blijvend, maar tegelijkertijd eenvoudig te voorkomen.

Beroepsgroepen die risico lopen op gehoorschade

Er zijn diverse beroepsgroepen waar het voor de hand ligt dat er een risico bestaat op gehoorschade. Denk hierbij aan de industrie, bouw of havenwerk. Op dit soort werkplekken zijn vaak voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen en regels opgesteld die gehoorschade voorkomen.

Er zijn echter ook diverse beroepsgroepen waar gehoorschade minder logisch aanvoelt, maar wel kan optreden. Denk hierbij aan garages, kinderdagverblijven of werk in winkelcentra. Juist op deze werkplekken kan langzaam maar zeker gehoorschade ontstaan door constante blootstelling aan gematigd tot hard geluid.

Geluidsdemping om schade te voorkomen

Gehoorschade kan gelukkig vrij eenvoudig voorkomen worden. Dit kan bijvoorbeeld met zogenaamde otoplastieken. Dit zijn simpelgezegd enigszins geavanceerde oordoppen, die geluid dempen, maar je niet onmogelijk maken om te communiceren met klanten of collega’s.

Deze otoplastieken kunnen hard of zacht zijn en op maat gemaakt worden. Door de hulpmiddelen op maat te laten maken kun je zonder problemen iedere dag de otoplastieken dragen, zonder dat dit leidt tot irritatie van de oorschelp.

Met name bij dagelijks hard geluid is dit belangrijk, omdat goedkopere oordoppen en gehoorbescherming snel leiden tot irritatie. Op zijn beurt kan dit er weer toe leiden dat mensen zo nu en dan de gehoorbescherming uitnemen, wat weer leidt tot klachten.

Otoplastieken: heb ik het nodig?

Het verschilt sterk per beroepsgroep hoeveel lawaai je dagelijks te horen krijgt. Met name wanneer het gaat om matig, maar langdurig lawaai kan je snel wennen aan het geluid. Dit wil echter niet zeggen dat het geluid niet schadelijk kan zijn.

Syndroom.info raadt dan ook aan om altijd het zekere voor het onzekere te nemen en bij vermoedens van te hoge geluidsniveaus de gehoorbescherming te dragen. Dit kan met name op latere leeftijd een hoop klachten voorkomen.

Gerelateerde artikelen