Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Veel voorkomende problemen bij ouderen

Veel voorkomende problemen bij ouderen
maart 09
14:33 2018

Bij ouder worden hoort het krijgen van wat extra problemen, de botten worden nou eenmaal wat breekbaarder en de spieren wat slapper. Bij het ouder worden komen dus de een en andere ongemakken kijken, gelukkig zijn hiervoor een hele hoop oplossingen.

Zwakker wordende spieren

Vanaf ons veertigste levensjaar worden onze spieren slapper, terwijl het de jaren hiervoor andersom was. Dit komt door het fenomeen bekend als ‘sarcopenia’. Rond dit levensjaar kun je tot wel vijf procent spiermassa per jaar verliezen.

Dit kun je tegengaan door veel te bewegen en regelmatig te sporten, echter zal je altijd wel wat spiermassa verliezen. Het effect van sacropenia versnelt wanneer iemand de leeftijd van 70 evenaart, natuurlijk is dit voor ieder persoon anders.

Gehoorproblemen en zichtproblemen

Over het algemeen is het bij de meeste mensen wel bekend dat het gehoor en zicht verslechterd. Voor sommige mensen kunnen deze problemen zo vervelend worden dat ze daadwerkelijk hulpmiddelen nodig hebben. Nu nemen veel mensen al een bril maar een gehoorapparaat is voor veel mensen nog een brug te ver.

Dit komt doordat veel ouderen zich schamen om een gehoorapparaat in te doen terwijl dit vaak een oplossing biedt.

Urineverlies

Uit onderzoek is gebleken dat een op de vijf mannen boven de 65 jaar last heeft van urineverlies. Dit kan gaan om verlies van enkele druppeltjes urine bij bijvoorbeeld het hoesten, lachen of een andere inspanning. Bij andere mensen kan het gaan om grotere hoeveelheden. Wanneer dit het geval is moet er een oplossing gevonden worden. Er zijn enkele trainingen waardoor u het urineverlies beter onder controle kunt houden.

Dit kan bijvoorbeeld door het trainen van de bekkenbodemspieren, echter kost dit tijd. Ook kan urineverlies leiden tot een erg onzeker gevoel. Om het gevoel van zekerheid terug te krijgen kunt u incontinentiemateriaal aanschaffen, hierdoor wordt het urineverlies opgevangen.

Gerelateerde artikelen