Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Waar bestaat ouderenzorg uit?

Waar bestaat ouderenzorg uit?
augustus 14
09:58 2018

Ouderenzorg spreekt uiteraard al voor zich. Ouderenzorg is namelijk zorg die aangeboden wordt aan senioren die niet volledig meer voor zichzelf kunnen zorgen. Deze zorg kan op meerdere manieren worden aangeboden. Domus Magnus vertelt u in dit artikel er meer over de verschillende manieren van ouderenzorg.

Thuiszorg

Als een van uw familieleden op oudere leeftijd graag zo lang mogelijk thuis wilt blijven wonen is dat uiteraard mogelijk. Hiervoor zijn meerdere manieren mogelijk om dat te kunnen bewerkstelligen. Dit bestaat uit mantelzorg, reguliere thuiszorg en particuliere thuiszorg.

Mantelzorg wordt uitgevoerd door naaste familie, die onbetaald de senioren verzorgd. Wanneer deze taak te zwaar wordt voor de familie is er de optie om thuiszorg aan te vragen. Dit bestaat uit reguliere thuiszorg waarbij de patiënt geholpen wordt bij het wassen aankleden en toedienen van medicijnen.

Hiervoor dient wel thuiszorg aangevraagd te worden bij het CIZ. Naast de reguliere thuiszorg is er ook de mogelijkheid om particuliere thuiszorg in te schakelen. Hierbij wordt zelf bepaald hoeveel verzorging men krijgt. Aan de hand van hoeveel betaald wordt kan er zorg worden verkregen.

Hiervoor kan speciaal PGB oftewel persoonsgebonden budget aanvragen om deze zorg met in te kopen.

Verzorgingshuis

Naast zorg thuis is er ook de mogelijkheid om zorg op locatie te krijgen. Zo is een verzorgingshuis een optie waarbij er niet langer zelfstandig gewoond hoeft te worden. Dit biedt voornamelijk mogelijkheden om te revalideren van een ziekte of een ongeluk.

Hierbij is het echter wel alleen mogelijk om dagverzorging te krijgen. In de avond kan de patiënt weer terug naar zijn eigen huis voor de welverdiende nachtrust.

Verpleeghuis

Wanneer er intensieve verzorging nodig is voor speciale medische behandelingen komt het verpleeghuis in beeld. Dit is vaak de beste optie wanneer er sprake is van dementie of zware lichamelijke beperkingen. Dit biedt tevens ook de mogelijkheid om voor langere tijd hier te verblijven waarbij er 24 uur per dag verzorging wordt aangeboden.

In het verpleeghuis kan tevens worden verbleven wanneer de mantelzorger tijdelijk niet beschikbaar is of wanneer er tijdelijk gerevalideerd moet worden.

Gerelateerde artikelen