Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Waarom een psycholoog voor iedereen nuttig kan zijn

Waarom een psycholoog voor iedereen nuttig kan zijn
juli 24
12:09 2018

Hoewel we steeds meer een verandering zien in de algemene blik op een psycholoogbezoek, bestaat er nog altijd een stigma dat men alleen een psycholoog bezoekt bij ernstige problemen. Een psycholoog kan een grote positieve verandering bewerkstelligen bij trauma’s en levenslange mentale problemen, maar ook nuttig zijn voor mensen zonder dergelijke ernstige problemen.

Syndroom.info geeft je vijf redenen waarom een bezoek aan een psycholoog nuttig kan zijn voor iedereen.

1. Werken aan onzekerheid

Ieder mens op de wereld krijgt dagelijks te maken met onzekerheid. Dat kan komen door sociale situaties, door het zelfbeeld of werkgerelateerde zaken. Onzekerheid is natuurlijk en kan nuttig zijn, maar kan ook vooruitgang en kansen belemmeren.

Een psycholoog kan je helpen om onzekerheid te begrijpen en er beter mee om te gaan. Vanuit gesprekken met de psycholoog leer je meer over jezelf, begrijp je jezelf beter en neemt je zelfvertrouwen toe. In alle aspecten van het leven kan dit je helpen.

2. Vermindering van stress

In de huidige samenleving heeft een groot deel van de bevolking in meer of mindere mate last van stress. Met name jongeren krijgen te maken met een hoge werkdruk en stress: men moet altijd bezig zijn, werken en goede resultaten halen op school.

Hoewel vaak wordt gezegd dat stress erbij hoort, is dit eigenlijk gek. De negatieve effecten van stress zijn in de wetenschap keer op keer aangetoond.

Een psycholoog kan je helpen om beter om te gaan met stress, meer rust en overzicht te bewaren en daardoor je stress te verminderen. Dat is op korte termijn prettig, maar ook op lange termijn.

3. Burn-out

Uit stress kan soms een burn-out voortkomen. Vaak komt een burn-out voort uit te hard werken zonder (voldoende) rust te nemen, maar een burn-out kan ook ontstaan uit een ander type drukte, zoals sociaal of simpelweg mentaal.

Een burn-out leidt ertoe dat je niet meer goed kunt functioneren en je werkt niet meer kunt uitvoeren. Door stug door te gaan maak je het alleen maar erger.

Het devies is rust: de pauzeknop indrukken. Een psycholoog kan je vervolgens helpen om sneller je burn-out te boven te komen.

4. Onrust en zingeving

Veel mensen bereiken punten in het leven waar ze zichzelf vragen stellen over het leven die ze lastig kunnen beantwoorden. Dat kan iets zijn rond het doel van het leven, maar ook of je wel tevreden bent met de manier van leven op dit moment.

Het kan lastig zijn om antwoorden te vinden die bij je passen. Een psycholoog kan je begeleiden in het vinden van deze antwoorden, zodat je met een heldere geest van dag tot dag prettig kunt leven.

5. Werk

Veel mensen, heel veel mensen zelfs, vragen zich op een bepaald moment af of ze wel het werk doen wat ze willen. Je hebt een opleiding gevolgd en kunt niet zo maar over naar een ander type werk, hoewel je gevoel dat misschien wel wilt.

Toch zijn er vaak manieren om je werk anders in te vullen, zodat je er meer voldoening uit haalt.

Een psycholoog kan je begeleiden bij het vinden van je passie en bepalen van de vervolgstappen in je loopbaan.

Bronnen:
http://www.psycholoog-hilversum.com/
https://psychologe-den-haag.nl/

Gerelateerde artikelen