Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Waarom ooglidcorrecties niet vergoed worden

Waarom ooglidcorrecties niet vergoed worden
september 14
09:48 2018

Ondanks dat een ooglidcorrectie de meest uitgevoerde plastisch chirurgische ingreep is mag het vooral geen routinewerk genoemd worden. Een specialist in ooglidcorrecties kan zelfs patiënten afwijzen wanneer een ooglidcorrectie niet nodig is of zelfs nadelig kan zijn en helaas worden deze ingrepen nog te weinig vergoed door zorgverzekeraars.

Medische noodzaak

Uiteindelijk zal er een grondige reden moeten zijn wil je op basis van een medische reden een ooglidcorrectie willen ondergaan. De oorzaak hiervan moet zijn dat het overhangende ooglid het zichtveld zodanig beperkt dat dit gevaarlijk kan zijn. Daarbij wordt ook nog bepaald hoe ver het ooglid over moet hangen wil de correctie hiervan vergoed worden door de zorgverzekeraar.

De stelregel dat vaak terug te lezen is dat het bovenooglid minimaal tot halverwege de pupil moet overhangen wil het in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie op medische basis. Alleen zo wordt een ooglidcorrectie vergoed en dan alleen voor een bovenooglidcorrectie. Elke andere correctie wordt als plastisch van aard gezien en daarmee wordt dit niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Het NVPC zelf stelt de medisch noodzaak toelichting als volgt: ‘Een gezichtsveldbeperking veroorzaakt door een overhang van het ooglid tot 1 mm of lager boven het centrum van de pupil, ongeacht of dit veroorzaakt wordt door huid surplus (dermatochalasis van de bovenoogleden) of zwakte van de oogspier (ptosis van de bovenoogleden).’

Een andere aanleiding waarvoor men op medische noodzaak in aanmerking kan komen voor vergoeding is een verslapping of verlamming van het bovenooglid:

 • door een afwijking waarmee u bent geboren;
 • door een chronische ziekte waarmee u bent geboren;

Vergoeding zorgverzekering

De ooglidcorrectie vergoeding die wordt gehanteerd door zorgverzekeraars lopen wel uiteen omdat deze verschillende eisen stellen aan de zorgverzekering dat een patiënt heeft:

 1. als eerste dient de patiënt aan de strenge eis te voldoen dat het bovenooglid te ver over de pupil hangt
 2. een aanvraag bij de zorgverzekeraar is alleen mogelijk met doorverwijzing van de huisarts op bevinding van het eerste punt
 3. pas met toestemming van de zorgverzekeraar kan je aanmelden bij de oogkliniek
 4. met goedkeuring en advies van de oogarts kan je de behandeling vergoed krijgen

De hoogte wordt bepaald in hoeverre je verzekerd bent. Met een aanvullende verzekering heb je kans dat je een vergoeding krijgt. Kijk bij je zorgverzekeraar welk tarief zij bieden als vergoeding en bij welke type zorgverzekering. Vaak is dit niet meer dan € 500,- op basis van het percentage wat zij aan de behandeling vergoeden. Daarnaast is het ook mogelijk om met korting een ooglidcorrectie te doen wanneer de oogkliniek afspraken heeft met jouw zorgverzekeraar.

Kosten

De kosten voor een ooglidcorrectie lopen niet heel erg uiteen maar er zijn daadwerkelijk wel verschillen tussen de prijzen die door oogklinieken wordt gehanteerd. Wat duidelijk mag zijn is dat er niet veel gestunt zal worden met prijzen want je hebt wel te maken met medische professionals en dat mag ook wel herkenbaar zijn aan de prijs.

Verschillende aanleidingen zijn van invloed op de totstandkoming van de prijs:

 • medische studie en opleidingsachtergrond van de arts
 • verbeteren en door ontwikkelen van technieken voor ooglidcorrecties
 • verplicht volgen van medische richtlijnen, zeker wanneer deze het materiaal en apparatuur in de oogkliniek bepalen

Afhankelijk van de kliniek die de ooglidcorrectie uitvoert zijn de kosten als volgt:

 • Bovenooglidcorrectie aan één oog € 600 – € 1350
 • Onderooglidcorrectie aan één oog € 900 – € 1900
 • Gecombineerd aan één oog € 1.800 – € 2.800

Maar voor het zover komt kun je gerust eerst een consult vragen bij de oogkliniek. Immers die kan je het beste adviseren en van tevoren aangeven of je wel een ooglidcorrectie moet ondergaan. Zo weet je waar je aan toe bent.

Gerelateerde artikelen