Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Waarom tandenknarsen niet onderschat mag worden

Waarom tandenknarsen niet onderschat mag worden
januari 09
12:00 2017

Tandenknarsen (bruxisme) is het onbewust over elkaar schuiven van de tanden, meestal tijdens het slapen. In veel gevallen gebeurt dit met bijzonder veel kracht. Naar schatting heeft zo’n 5% van de Nederlandse bevolking gebitsklachten als gevolg van den tandenknarsen. Hoewel er vaak luchtig over gedaan wordt, is het niet onverstandig om iets te doen tegen het tandenknarsen.

Niet alleen kan tandenknarsen leiden tot een stijve, vermoeide kaak in de ochtend, ook kunnen stukjes tand afbreken en kan deze schade leiden tot de snellere vorming van gaatjes.

Oorzaak van tandenknarsen

Tandenknarsen kan tal van oorzaken hebben. Het lijkt erop dat een groot deel (waarschijnlijk meer dan 50%) een genetische basis heeft. Knarsen je ouders, dan is de kans aanwezig dat je dit zelf ook doet. Ook andere oorzaken kunnen ontdekt worden. Zo lijkt stress een duidelijke factor te zijn bij het al dan niet tandenknarsen.

Mensen die onder druk staan kunnen zich ook tijdens de slaap minder ontspannen, wat gepaard kan gaan met tandenknarsen. Roken en alcohol kunnen ook de kans op tandenknarsen flink vergroten.

Andere factoren die soms als mogelijke oorzaak worden aangewezen zijn medicijngebruik (antidepressiva met name) en een onverwerkt trauma. In het laatste geval kunnen er ook nachtmerries optreden.

Gevolgen van tandenknarsen

Wanneer de tanden stevig op elkaar gedrukt worden, brengt dit een druk met zich mee waarmee de tanden soms niet goed om kunnen gaan. Hoewel de tanden gemaakt zijn om voedsel tussen te vermalen, kunnen de tanden zelf beschadigd raken bij de afwezigheid van voedsel.

Wanneer je iemand hoort tandenknarsen besef je pas met hoeveel kracht dit gebeurt. Zou je dit bewust doen terwijl je wakker bent, dan voelt het hoogst onprettig aan. Door de enorme kracht kunnen met name uitstekende stukjes van de tanden afbreken. Ook het tandglazuur op het kauwvlak wordt vaak in meer of mindere mate aangetast.

Deze aantasting zorgt niet alleen voor een minder mooi gebit en scherpe randjes, maar ook een vergrote kans op gaatjes. Omdat het tandglazuur aangetast is, kost het bacteriën minder moeite om door te dringen tot de gevoelige stukken tand. Zijn ze hier, dan ontstaan er gaatjes en soms zelfs ontstekingen (paradontitis).

Een milder gevolg van tandenknarsen is stijfheid en spierpijn in het kaakgewricht. Voor veel mensen is dit een eerste aanwijzing dat ze tandknarsen.

Tandenknarsen aanpakken

Tandenknarsen is een probleem dat aangepakt moet worden om langdurige klachten en schade te voorkomen. Gelukkig zijn er diverse manieren om vrij eenvoudig het knarsen aan te pakken.

Knarsbitje dragen

Eén van de meest eenvoudige oplossingen is het dragen van een knarsbitje. Dit bitje draag je tijdens het slapen en vangt de druk op, zonder dat het doorwerkt in je gebit.

Hierdoor kan er niet langer schade ontstaan. Een nadeel is dat je nog steeds te maken kunt krijgen met een stijve kaak en/of spierpijn. Om dit ook te voorkomen moet de oorzaak worden aangepakt.

Minderen met alcohol/roken

Alcohol en roken vergroten de kans op tandenknarsen. Door hiermee te minderen kan dus ook het tandenknarsen soms voorkomen worden. Een alternatief is om het bitje te dragen op een dag dat er veel gedronken of gerookt is.

Een warm bad voor het slapen

Het klinkt misschien als een gekke behandelmethode, maar voor sommige mensen helpt het om een warm bad te nemen voor het slapen. Een warm bad helpt met het ontspannen van de spieren en maakt het hoofd leeg. Bij tandenknarsen als gevolg van stress kan een warm bad net die handeling zijn die het knarsen uiteindelijk voorkomt.

Verander de levensstijl

Vaak een erg lastige, maar wel effectieve methode: de levensstijl veranderen. Bouw dagelijks meer ontspanning in, zeker ’s avonds voor het slapen gaan. Door meer ontspannen te zijn is de kans op tandenknarsen ook kleiner.

 

Gerelateerde artikelen


tags

Syndroom - Aids - Fibromyalgie - Behandeling - Symptomen - Aandoening - Down - Tourette- Tietze - Hiv - Pijn - Syndromen - Behandelen - Kenmerken - Spierreuma - Vitamine B12 - Reuma - Asperger - Cushing - Autisme - Fibromyalgie test