Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Waarom we vaker met de fiets zullen pendelen

Waarom we vaker met de fiets zullen pendelen
mei 25
16:08 2019

De fiets zal de komende jaren en nog veel prominentere plaats innemen dan het nu al doet in Nederland. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds om de files terug te dringen, om de kosten in de gezondheidszorg terug te dringen en om de steden weer leefbaar te maken. Pilootstad Kopenhagen, die als Smart City, het voorbeeld geeft voor de Europese steden van de toekomst, kent helaas nog steeds files, niet van auto’s maar van… fietsers.

De fiets is een uitstekend middel om ons gezond te houden, zowel fysiek als geestelijk. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat fietsers de gelukkigste pendelaars zijn. Gelukkiger dan wie hetzelfde traject per auto of met het openbaar vervoer aflegt.

Fietsen helpt tegen depressies en burn-out maar ook ons fysieke gezondheid vaart er wel bij. Fietsen en andere sporten in de buitenlucht helpen tegen opvliegers bij vrouwen met overgangsklachten. Je loopt minder kans om obesitas te krijgen en je valt sneller af als je dagelijks naar het werk fietst.

Wie heel veel fietst zal er echt dun van worden tenzij het extreme sporten gecombineerd wordt met supplementen. BCAA’s bijvoorbeeld in combinatie met fietsen en een gezonde voeding zijn het perfecte hulpmiddel voor mensen die tegelijkertijd spiermassa willen winnen en vet willen verliezen.

Fietsstad nummer 1

Fietsende pendelaars worden minder snel ziek en dat is goed voor de economie en de kosten voor gezondheidszorg. In Kopenhagen hebben de Denen dat al goed begrepen. Denemarken heeft jarenlang fors geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Al twee keer versloeg de Deense hoofdstad Utrecht en Amsterdam als fietsstad nummer 1 van de wereld. De fietspaden zijn er dan ook vaak 2 of 3 meter breed, bijna even breed als een rijstrook voor auto’s. De fietsbruggen zijn indrukwekkend.

Het is al zo goed uitgebouwd dat de fiets het snelste vervoermiddel naar het centrum van de stad is voor wie net buiten Kopenhagen woont, sneller dan het openbaar vervoer. Ondertussen neemt al 60% van de reizende Denen de fiets naar het werk, ook bij regenweer. Foto’s van massa’s fietsers die in de file staan, gaan de wereld rond.

CO2 besparen

In de roep naar een betere luchtkwaliteit in de steden, wordt de fiets meer en meer gepromoot als vervoersmiddel voor de werknemers van bedrijven. Sommige bedrijven stellen al elektrische fietsen ter beschikking.

De fietsersbond berekende met de hulp van het Milieu- en Natuurplanbureau en onderzoeksbureau CE hoeveel CO2-uitstoot het zou schelen als we alle korte ritjes die we nu afleggen met de auto, zouden vervangen door de fiets. Ze kwamen tot de conclusie dat het jaarlijks 2,4 miljoen toen CO2 zou schelen. Korte ritjes maken maar 6% uit van alle autoverkeer maar als we die zouden vervangen door de fiets zou Nederland al een achtste deel van de Kyoto-norm gehaald hebben.

Speed pedelec

De komst van de elektrische fiets was de start van een heel nieuw assortiment voor de zwakke weggebruiker. Plots was het mogelijk om lange afstanden af te leggen.

In Denemarken pendelen werknemers die tot 20 kilometer van de werkplek wonen, met de fiets. Dat is mogelijk met een speed pedelec. Dat is een elektrische fiets die snelheden haalt tot 45 kilometer per uur als je zelf meetrapt. Het is dan ook zeer populair bij pendelende dertigers. Een ander populair transportmiddel voor wie nog verder woont, is de vouwfiets.

“Een vouwfiets kan je overal kwijt. Je hoeft de fiets niet op straat achter te laten als je op je bestemming aankomt. Dat is handig in de stad”, zegt Jannik Lindner van FITFORBEACH. Verder zijn er nog de deelfietsen en deelsteps voor wie het laatste stuk in de stad niet met de auto wil afleggen.

Gerelateerde artikelen