Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Witte tong? Dit kun je er aan doen!

Witte tong? Dit kun je er aan doen!
januari 15
12:00 2017

Misschien ken je het wel: een blik in de spiegel, je opent je mond en ineens: een witte tong. Niet omdat je melk hebt gedronken, maar volledig uit het niets. Althans, dat wordt vaak gedacht. Een witte tongaanslag is het gevolg van een verkeerd evenwicht van micro-organismen op de tong.

Een witte tong is niet alleen onsmakelijk om te zien, maar kan ook de smaak aantasten. Bovendien kan het gepaard gaan met een vieze adem en gebitsproblemen. Kortom: een witte tong moet aangepakt worden. Gelukkig zijn hier diverse methoden voor.

Hoe ontstaat een witte tong?

De tong is van nature een bron van bacteriën. Dit is niet erg: ze hebben nut en leven normaal gesproken in een evenwicht. Binnen dit evenwicht is er niet één bacterie die overmatig groeit. Het gevolg is dat je geen klachten hebt aan de tong en de tong dan ook een normale kleur heeft.

Het wordt een probleem wanneer dit evenwicht verstoord wordt. Is het evenwicht weg, dan kan één bacterie zich explosief gaan vermenigvuldigen. Vaak leidt dit tot een wit of zelfs gele aanslag die altijd op tong aanwezig is. Een witte of gele tong is uiteraard geen prettig gezicht.

Een evenwichtsverstoring kan diverse oorzaken hebben. Onder meer veelvuldig roken, alcohol of koffie drinken vergroot de kans op een witte tong aanzienlijk. Ook een slechte algehele mondhygiëne is bijna een garantie voor een witte tong. Een witte tong heeft tal van negatieve effecten, dus een goede behandeling is altijd aanbevolen.

Aangeboren risicofactoren

Sommige mensen hebben een ruwere tong dan anderen. Zij lopen automatisch een groter risico op een witte tong, omdat er makkelijker rotzooi vast blijft zitten tussen de papillen van de tong. Ook mensen die van nature een droge mond hebben lopen meer risico op een witte tong. Dit wil echter niet zeggen dat deze mensen onmogelijk een witte tong kunnen voorkomen.

Wel is het voor deze mensen net wat belangrijk om iets te doen aan preventie, bijvoorbeeld de tong schrapen of meer discipline hebben bij het reinigen van de mond en (niet) eten van bepaalde voeding, zoals zeer zuur of zoet voedsel.

Zo kom je van je witte tong af

Heb je een witte tong, dan is het je waarschijnlijk een doorn in het oog en wil je er zo snel mogelijk vanaf. Ook op gezondheidsvlak verstandig, want een witte tong kan leiden tot infecties en ontstekingen in de mondholte. De volgende manieren helpen je om van je witte tong af te komen:

Gebruik een tongschraper

Met een tongschraper kun je overtollige aanslag verwijderen van de tong. Optisch is de verbetering aanzienlijk en na een paar dagen schrapen weet je lichaam al weer richting een evenwicht te komen.

Gebruik wel altijd een speciale tongschraper. De haartjes van een tandenborstel kunnen de tong beschadigen. Bovendien verspreid je bij gebruik van de tandenborstel ook veel bacteriën over de borstel die je later gebruikt om je tanden mee te ‘reinigen’.

Een goede schraper is zacht, maar stevig genoeg om het beslag ook daadwerkelijk te verwijderen. Gebruik het liefst een schraper met haartjes, zodat je ook aanslag tussen de hoge papillen achterop de tong kunt verwijderen. Het is juist hier dat het vaakst een aanslag en vieze adem ontstaat, dus goede reiniging van deze zone is belangrijk.

Algehele mondverzorging

Een algeheel goede mondverzorging draagt bij aan een gezonde mond, waaronder de tong. Poets de tanden twee keer per dag, flos en/of stook en gebruik zo nodig een niet-agressief mondwater. Niet-agressief wil zeggen dat het mondwater niet werkt op basis van alcohol of andere bijtende stoffen.

Deze geven wellicht in eerste instantie een fris gevoel, maar verstoren op lange termijn juist het belangrijke evenwicht in de mond.

 

 

Gerelateerde artikelen