Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Word weer mobiel met een traplift

Word weer mobiel met een traplift
oktober 12
08:44 2018

Steeds meer mensen in Nederland krijgen te maken met een mindere mate van mobiliteit. In de meeste gevallen is dit simpelweg een gevolg van ouderdom, maar ook zijn er diverse syndromen, zoals bijvoorbeeld het patellofemoraal pijnsyndroom, die zorgen voor problemen met lopen en bewegen.

Minder mobiel in eigen huis

Vaak geeft een verminderde mobiliteit de meeste problemen in eigen huis.

In veel huishoudens begeven de slaap- en badkamers zich namelijk op de eerste verdieping. Traplopen wordt in deze gevallen een flinke uitdaging. Echter is het vaak geen optie om slaapkamer naar de begane grond te verplaatsen, plus wilt u gebruik kunnen blijven maken alle ruimtes in uw huis.

Een oplossing die direct uitkomst biedt is de installatie van een traplift. U hoeft alleen maar te gaan zitten, en de traplift brengt u zonder moeite naar boven.

Maar waar moet u allemaal rekening mee houden bij de aanschaf van een traplift?

Hoe wordt de traplift geïnstalleerd?

Een eerste punt om goed naar te kijken is uiteraard uw trap.

Wanneer er een traplift wordt geïnstalleerd wordt deze namelijk geheel op maat gemaakt voor uw specifieke situatie. Zo kan een traplift bijvoorbeeld zowel aan de binnenzijde, als aan de buitenzijde van de trap worden gemonteerd.

Mocht u over een trap beschikken die veel scherpe bochten maakt, dan is het vaak goedkoper om de traplift aan de buitenzijde te monteren, zodat er geen moeilijke constructies gemonteerd hoeven te worden.

De installateur kan u adviseren voor de beste keuze in uw situatie.

Vraag een vergoeding aan bij uw gemeente

Wanneer u een traplift aanschaft is dit natuurlijk een flinke investering. De kosten van de lift zelf en de montage hiervan kunnen hoog oplopen.

Gelukkig is het in Nederland zo geregeld dat er in veel gevallen de mogelijkheid bestaat voor een vergoeding van uw gemeente. Echter dient u hiervoor wel aan een aantal eisen te voldoen.

Zo heeft u ten eerste een verklaring nodig van uw huisarts. In deze verklaring moet zijn opgenomen dat u niet meer in staat bent om zelfstandig trap te lopen. Vervolgens moet u een aanvraag indienen bij de gemeente.

Wordt deze aanvraag goedgekeurd, dan zoekt de gemeente een traplift voor u uit, of krijgt u de mogelijkheid om met een persoonsgebonden budget zelf een traplift aan te schaffen. Het varieert per individuele situatie voor welke optie uw gemeente kiest.

Mocht de gemeente uw aanvraag afwijzen en is de aanschaf van een nieuwe traplift voor te duur, dan kunt u er ook voor kiezen om een tweedehands traplift aan te schaffen, of zelfs een traplift huren.

Zo blijft u mobiel in eigen huis, maar hoeft u niet de hoofdprijs te betalen.

Kies daarom vandaag nog voor meer mobiliteit en verdiep u in de mogelijkheden om ook in uw huis een traplift te installeren.

Gerelateerde artikelen