Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Ziektekosten verlagen met de goedkoopste zorgverzekering

Ziektekosten verlagen met de goedkoopste zorgverzekering
juli 25
13:03 2017

Als u thuis een kind verzorgd met een beperking, zoals het syndroom van down, dan zijn er veel financiële tegemoetkomingen. Denk hierbij aan de basiszorgverzekering, de AWBZ (wet bijzondere ziektekosten), de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning), de PGB(persoonsgebonden budget) en de leerlinggebonden budget.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat men nog meer kan besparen door te kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Er zijn namelijk verschillende soorten basisverzekeringen beschikbaar waarbij de maandpremie het laagst is bij een verzekering met beperkte keuzevrijheid.

Wel biedt de basisverzekering voor iedereen dezelfde zorg, dit is namelijk wettelijk vastgelegd door de overheid.

Lagere zorgpremie bij zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid

Als je al veel ziektekosten maakt is het wellicht verstandig om een zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid te kiezen, bekijk wel of er een ziekenhuis of zorgverlener gecontracteerd is bij jou in de buurt.

Het zou niet praktisch zijn als je ver moet reizen om zorg te krijgen. Wat wel handig is om te weten is dat je bij spoedeisende hulp overal in Nederland terecht kan met een basisverzekering, ongeacht de keuzevrijheid. Het is namelijk belangrijk dat je zo snel mogelijk behandeld wordt bij een noodgeval.

Basisverzekeringen met beperkte keuzevrijheid worden ook wel een naturapolis of budgetpolis genoemd. Een ander bijkomend voordeel van deze varianten is dat de zorgkosten direct gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Bij een restitutiepolis, waarbij je vaak volledig keuzevrijheid krijgt, moet je vaak zelf de zorgkosten declareren bij je zorgverzekeraar. In sommige gevallen moet je de kosten zelfs voorschieten, iets wat niet altijd even haalbaar is.

Vergelijk zorgverzekeringen met aanvullende pakketten

Zodra je kind 18 wordt vervallen veel vergoedingen uit de basisverzekering zoals tandartskosten en fysiotherapie. In dat geval is goedkope zorgverzekeringen vergelijken aan te raden. De dekking van de aanvullende pakketten lopen nogal uiteen bij zorgverzekeraars.

Zo biedt de ene een beperkt aanvullend pakket aan voor een lage maandelijkse premie, terwijl de ander een veel te uitgebreid pakket aanbiedt voor een forse prijs. Als de zorg die nodig is toevallig in het goedkope en minder uitgebreide pakket zit, dan kan je hiermee fors op de ziektekosten besparen.

Gerelateerde artikelen