Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Zorgverzekeraars dienen transparanter te zijn in ziekenhuistarieven

oktober 05
12:41 2016

Volgens de ACM (Autoriteit Consument & Markt) dienen zorgverzekeraars transparanter te zijn in de ziekenhuistarieven. Momenteel is het namelijk zo dat de zorgverzekeraars contracten hebben met ziekenhuistarieven en dat de verzekeringsmaatschappijen de consument direct in rekening brengen en de consument geen enkel besef heeft van de marktprijs en de prijs die het ziekenhuis waar ze zijn geweest in rekening brengen.

Meer transparantie in de markt
Door meer transparantie in de markt te geven wordt het volgens de ACM rechtvaardiger voor de consument en kunnen zij de keuze voor de hoogte van bijvoorbeeld hun eigen risico beter afstemmen. De afgelopen jaren is de markt voor zorgverzekeringen al een stuk transparanter geworden. De laatste 3 maanden van het jaar vergelijkt heel Nederland massaal alle zorgverzekeraars en sluiten waar mogelijk een zorgverzekering af bij een goedkopere aanbieder voor het daaropvolgende jaar. Echter waren er tot enkele jaren geleden nog heel veel vergelijkingssites die op basis van commissie een zorgverzekeraar als ‘beste zorgverzekering’ profileerde waar dat absoluut niet het geval was. De consument werd hier dus volledig misleid bij het zorgverzekering kiezen. Vanaf 2014 heeft de AFM (Autoriteit Financiële Markten) doorgevoerd dat alle vergelijkingswebsites op verzekeringsgebied een vergunning van de AFM nodig hebben om te mogen bemiddelen. Op deze manier is de zorgverzekering markt dus ook al een stuk transparanter geworden.

Momenteel wil de markt de consument het inzicht bieden in welk ziekenhuis relatief goedkoop is en zo dus op de kosten kunnen letten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige mensen operaties of medicijnen vermijden omdat ze het financieel niet redden, dat is absoluut niet de bedoeling. Door kosten inzichtelijk te maken kunnen ze zo kiezen voor een goedkoper alternatief. Wél wordt er benadrukt dat er ook inzichtelijk gemaakt dient te worden wat de kwaliteit van ziekenhuizen is om zo de juiste verhouding te tonen richting de consument.

Gerelateerde artikelen