Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Zorgverzekering in het buitenland

Zorgverzekering in het buitenland
april 23
10:42 2018

In Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt spoedeisende hulp, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Hierbij maakt het wel een verschil of je voor je werk in het buitenland verblijft of dat je gewoon op vakantie bent.

Er zijn in beide gevallen verschillende regels waar je rekening mee dient te houden.

Basis- en aanvullende zorgverzekering 2019

Spoedeisende zorg is voor elke Nederlander opgenomen in de basisverzekering. Wanneer je naar het buitenland op vakantie gaat worden de kosten van spoedeisende hulp vergoed tot maximaal het bedrag dat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten.

Wanneer de zorgkosten in het land waar je op vakantie bent hoger zijn dan in Nederland, moet je dus een deel bijbetalen. In Amerika liggen de kosten in de gezondheidszorg bijvoorbeeld veel hoger dan in Nederland. Wanneer je in Amerika gebruik moet maken van zorg kan het dus gebeuren dat je een aanzienlijk bedrag bij moet betalen.

Wanneer je op vakantie gaat kun je een reisverzekering afsluiten welke alle geneeskundige kosten in het buitenland dekt. Deze verzekering dekt ook alle kosten wanneer de behandeling duurder is dan in Nederland.

Daarnaast kun je er voor kiezen om een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering dekt echter vaak niet alle kosten en de premie is erg hoog. Daarnaast is het niet het hele jaar door mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Het kan dus zijn dat je geen aanvullende zorgververzekering meer af kunt sluiten voordat je op reis gaat. Het afsluiten van een reisverzekering is wel het hele jaar door mogelijk.

Zorgverzekering 2019 en werken in het buitenland

Wanneer je gaat werken in het buitenland zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden. Wanneer je gaat werken in een EU land, Zwitserland of een ander verdragsland, moet je jezelf vanaf de eerste werkdag verzekeren in het land waar je gaat werken.

Als je gaat werken in een niet verdragsland voor minder dan 3 maanden dan kun je verzekerd blijven in Nederland.

Wanneer je langer dan 3 maanden gaat werken in een niet verdragsland dan ben je niet langer in Nederland verzekerd. In dit geval moet je dus een zorgverzekering afsluiten in het land waar je gaat werken.

Wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat, kun je ook kiezen voor een verdragspolis. Wanneer je nieuwe buitenlandse ziektekostenverzekering onvoldoende dekking geeft, kun je met een verdragspolis gebruik blijven maken van de zorg en dekking van een Nederlandse polis.

Gerelateerde artikelen