Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2019: hier let je op

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2019: hier let je op
december 14
16:33 2018

Met het nieuwe jaar voor de deur is het ook een goed moment om zorgverzekeringen te gaan vergelijken. De zorgverzekering is één van de verplichte verzekeringen in Nederland, waardoor de basisverzekering tussen verschillende verzekeraars ook sterk vergelijkbaar is.

Dat wil echter niet zeggen dat er geen verschillen bestaan tussen verschillende verzekeraars. Sterker nog, deze verschillen kunnen vrij groot zijn.

Syndroom.info helpt je op weg met vijf tips voor het afsluiten van een zorgverzekering voor 2019.

1. Type zorgverzekering

De basisverzekering moet iedereen afgesloten hebben in Nederland, maar ook tussen basisverzekeringen bestaan verschillen.

We kunnen grofweg drie soorten zorgverzekeringen onderscheiden:

  • Naturaverzekering
  • Restitutiepolis
  • Combinatieverzekering

Bij een naturaverzekering heeft de verzekeraar contracten met specifieke zorgverleners. De behandeling (mits deze binnen de basisverzekering valt) wordt alleen volledig vergoed bij de geselecteerde zorgverleners.

Word je behandeld door een zorgverlener die geen contract heeft met de verzekeraar, dan moet je vaak 20% van de kosten zelf betalen.

Wel is de naturaverzekering vaak relatief goedkoop.

Bij een restitutiepolis kan je in principe overal terecht. Bij zorgverleners zonder contract moet je in eerste instantie de kosten voorschieten.

Bij een combinatieverzekering hangt het van het type behandeling af of je overal terecht kunt, of enkel bij geselecteerde zorgverleners.

2. Voordeel van hoger eigen risico

Heb je zelden een medische behandeling nodig, dan kan het lucratief zijn om het eigen risico te verhogen. Dit betekent dat je een groter bedrag zelf moet betalen bij een behandeling, maar leidt meestal ook tot een verlaging van de premie.

Het kan per zorgverzekeraar verschillen hoe groot het voordeel is van een verhoogd eigen risico. Ga je zorgverzekeraars vergelijken, neem deze optie dan altijd mee.

3. Aanvullende verzekering? Let op dekking

Wil je graag een aanvullende zorgverzekering, waarbij meer soorten behandelingen gedekt zijn, wees dan kritisch op wat je nodig hebt.

Ga je bijvoorbeeld gemiddeld maar één á twee keer per jaar naar de tandarts, dan kun je deze kosten beter niet meeverzekeren. Meestal wegen de kosten van de verhoogde premie niet op tegen de incidentele consultkosten van de tandarts.

4. Budgetpolis een optie?

Heb je zelden zorg nodig, dan kan een budgetpolis een optie zijn. Dit is een naturaverzekering met slechts een zeer selecte groep zorgverleners waar je gebruik van kunt maken.

Dit kan een nadeel zijn, maar ook een grote besparing opleveren als je niet of nauwelijks zorg nodig hebt.

5. Laat je niet uitsluitend leiden door premie

Het kan aanlokkelijk zijn om puur naar de hoogte van de premie te kijken bij het vergelijken van zorgverzekeraars, maar laat dit geen leidende factor zijn.

Verschillen in premie kunnen ontstaan door allerlei verschillen in voorwaarden, dekking en extra’s die een verzekeraar aanbiedt.

Probeer een goed idee te krijgen van de service en dekking van een zorgverzekeraar en bepaal op basis hiervan of de premie hier recht aan doet.

Gerelateerde artikelen