Syndroom.info

Syndroom.info nieuws

Zwemmen verlicht pijn bij fibromyalgie

Zwemmen verlicht pijn bij fibromyalgie
mei 20
10:35 2019

Misschien doe je het al. Zo niet, dan is het verstandig om te gaan doen: zwemmen! Voor mensen met fibromyalgie, rug- en rsi-klachten heeft zwemmen veel voordelen. Bewegen in het water verlicht namelijk de pijn en verbetert de kwaliteit van leven. Het zal moeilijk zijn om te beginnen met sporten als je pijnklachten hebt, maar uiteindelijk wordt je er dik voor beloond!

Fibromyalgie

Fibromyalgie, ook bekend als weke delen reuma, is een vorm van reuma die actief is in de spieren en het bindweefsel. Het gaat gepaard met chronische pijn en stijfheid over het hele lichaam. Naast deze klachten kunnen fibromyalgie patiënten last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid, geheugenproblemen en stemmingswisselingen.

Beweging zorgt voor verlichting

In de afgelopen jaren zijn er verschillende studies gedaan naar de effecten van bewegen met fibromyalgie. Zo blijkt uit onderzoek dat wandelen de pijn en de emotionele gesteldheid van fibromyalgie-patiënten kan verbeteren. Uit een studie van de Federale Universiteit van São Paulo blijkt dat zwemmen de pijn verlicht en de kwaliteit van leven verbetert van fibromyalgie-patiënten. Mensen die klachten ervaren bij fibromyalgie doen er dus goed aan om te gaan wandelen en zwemmen.

De voordelen van zwemmen bij fibromyalgie

Omdat je geen contact maakt met de grond is de kans op blessures met zwemmen een stuk kleiner dan bij andere sporten. Dat maakt zwemmen ook een ideale sport om mee te beginnen als je al een tijd niet hebt bewogen of als je moet revalideren. Daarnaast is de schokbelasting in het water minimaal, omdat je geen last hebt van de zwaartekracht. Al na een kwartier in het water ontspannen je spieren. Je kunt je je vloeiender bewegen en voelt je je ontspannen. Bovendien verstevigt de houdingsspieren. 

Gymnastiek in het water

Water leent zich ook erg goed voor het doen van oefeningen die normaal gesproken erg moeilijk zijn of wellicht niet eens mogelijk. De warmte en de weinige weerstand maken bewegen een stuk makkelijker. Zo kun je op een aangename, veilige manier aan je ontspanning, conditie en lenigheid werken. Je kunt deze oefeningen doen tijdens groepslessen in het zwembad, maar je kunt ook zelf in je eigen tuin aan de slag. Met een intex zwembad in je tuin kun je op ieder gewenst moment oefeningen doen in het water. Er bestaan opzetzwembaden in verschillende formaten. Ze zijn goedkoop, makkelijk neer te zetten en net zo snel weer op te bergen. Er bestaat ook zwembadverwarming voor intex zwembaden. Zo kun je in een aangenaam verwarmd bad je oefeningen doen. Gewoon thuis. Wanneer jij dat wil.  

Gerelateerde artikelen